Počela manifestacija „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“

Danas je promocijom radio – drame „On, život i g-đica Smrt“, autora Dejana Kolovića i petog broja časopisa za kulturu, književnost i umjetnost „Srebrni vijenac“ zvanično počeo 4. Prosvjetno-kulturni zbor „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Srebrenice.

U Narodnoj biblioteci Srebrenica premijerno je emitovana radio – drame „On, život i g-đica Smrt“, autora Dejana Kolovića koja je nastala po njegovom tekstu za koju je želio uraditi film, ali okolonosti su se promijenile.

„Zbog nepredviđenih okolnosti to nisam uradio i ljetos sam na banjskoj terapiji upoznao Branku Perić iz Bijeljine, čiji glas mi je zvučao prihvatljiv za radio-dramu, razgovarali smo, upoznao sam je sa tekstom i namjerom i odlučili smo da uradim neke male izmjene i da snimimo radio-dramu, što smo učinili“, objašnjava Kolović.

Tekst koji je napisao još 2008. godine govori o prolaznosti ljudskog života i da ljudi postaju slobodni tek ako se oslobode straha od smrti.

Takođe je predstavljen i peti broj časopisa za kulturu, književnost i umjetnost „Srebrni vijenac“.

Prema riječima Marka Milovanovića, predsjednika srebreničke „Prosvjete“, u ovom broju su objavljeni nagrađeni i pohvaljeni pjesnički, prozni, novinarski i literarni radovi pristigli na konkurs koji je bio raspisan u okviru ove manifestacije, a koje je stručni žiri ocijenio reprezentativnim i predložio da se objave u časopisu.

Sutra od 17.00 časova biće uručene nagrade, a pored toga biće obraćanje prisutnih, a jerej Dejan Đuričić govoriće o 790 godina o osnovniju Srebreničke mitropolije, a nastupiće još i studenti Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva.

Tokom decembra biće održana dva okrugla stola. Prvi će biti 1. decembra na temu „Srebrenica u srednjem vijeku“, a drugi 16. decembra na temu „120 godina od rođenja srebreničkog književnika Zvonimira Šubića“ čime će biti završen ovogodišnji 4. Prosvjetno-kulturni zbor „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“.

You must be logged in to post a comment Login