Pletenje i heklanje kao lijek

Šezdesetsedmogdišnja Srebreničanka Ajiša Bektić već od svog ranog djetinjstva plete i hekla unikatne ukrasne i odjevne predmete od kojih neke uspije da proda i na taj način doprinese svom kućnom budžetu.

Kao desetogodišnja djevojčica, Ajiša je umijeće heklanja i pletenja naučila od svoje majke i već je tada izrađivala heklane stolnjake i pletene čarape i šalove. Godinama je usavršavala i proširivala sortiment svojih rukotvorina, a među njima nalazili su se i ćilimi koje je često sama tkala.

„Već je prošlo više od pedeset godina kako pletem. U moje djevojačke dane to je bila razonoda, a mi djevojke tada smo se često okupljale na sijelima kako bi pomagale jedna drugoj. Danas je ovo više stvar navike, ali i lijek protiv dosade“, kaže Ajiša Bektić, Srebreničanka koja je u svom životu isplela i isheklala nekoliko hiljada ukrasnih i odjevnih predmeta.

Srebrenički cvijet

Kaže da je u mladosti istkala najmanje 20 ćilima i da joj je žao što danas ne posjeduje ni jedan. Trenutno radi na heklanju stolnjaka i drugih ukrasa, pletenju odjevnih predmeta kao što su džemperi, bluze, haljine, suknje, pape, šalovi, kape i drugi predmeti, a najviše je zaposlena na izradi heklanog „Srebreničkog cvijeta“.

„Bila sam član i mnogih nevladinih organizacija, a nekih još uvijek jesam, koje su promovisale i podsticale izradu ovakve vrste rukotvorina. Nekada sam neke od svojih rukotvorina i prodavala, bilo je mnogo zainteresovanih kupaca, danas to mnogo slabije ide“, rekla je Ajiša.

Ona je iskazala i svoje žaljenje jer sve manje mladih osoba poznaje umijeća heklanja i pletenja, tako da izrada ovakvih rukotvorina polako ali sigurno tone u zaborav.

„Nekada ste bili jako cijenjeni što ste bolje znali plesti i heklati. Kod nas u selima je bila tradicija da su mlade prije udaje pripremale takozvano ruho u koje je spadalo i ono što je mlada napravila svojim rukama i odnijela u kuću u koju se udaje“, prisjeća se Ajiša.

Srebrenički cvijet

Za izradu svojih rukotvorina Ajiša koristi različite materijale. Nekada je to bila vuna od koje se dobijao konac i pletivo kojim su se pleli odjevni predmeti, a danas tu spada dosta više materijala među kojima je i moderna sintetika.

Ajiša svoje proizvode prodaje svim zainteresovanima, a neke od predmeta radi i po narudžbi. Nije baš rijetkost da neku od svojih rukotvorina i pokloni poznanicima i prijateljima.

Piše: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login