Pisac o ljubavi: “Nije poenta da muškarcu bude dobro s vama, nego loše bez vas”

Erich Maria Remarque bio je njemački književnik. Postao je poznat po knjizi “Na zapadu ništa novo”.

Osoba vam može postati bliska za tri dana. A neko ko godinama živi s vama možda ne zna koja je vaša omiljena boja. Kad pronađete svoje, ne želite gledati nešto drugo. Najosjetljivija stvar na Zemlji je ljubav prema ženi. Jedan pogrešan korak, riječ, izgled i ništa se ne mogu vratiti.

Najjači osećaj je razočaranje. Ni ogorčenost, ni ljubomora, pa čak ni mržnja … nakon njih ostaje barem nešto u duši, nakon razočaranja – praznina. Šta jedna osoba može dati drugoj, osim kapljice topline? I šta bi moglo biti više od toga? Jednostavno ne dopustite nikome da vam je blizu.

I pusti to – ti ga želiš zadržati. I ne možete ništa da zadržite … Izvinjenje ne znači da niste u pravu, ali druga osoba je u pravu. To samo znači da je vrijednost vašeg odnosa važnija od vašeg vlastitog ega. Vaš muškarac nije taj koji je “dobar sa vama” – stotine ljudi mogu biti dobre s vama.

Tvoj – “loše je bez tebe.” Ako duša pruži ruku nekome, ne opiri se. Ona je jedina koja tačno zna šta nam treba. Dovoljno je da smo stranci koji smo slučajno putovali zajedno dužim vremenom, ne razumijući jedno drugo. Ostajete prijatelji? Posaditi mali vrt na ohlađenoj lavi umirućih osjećaja?

Ne, ovo nije za tebe i za mene. To se događa tek nakon malo afere, a čak i to ispadne prilično lažno. Ljubav nije obojena prijateljstvom. Kraj je kraj. Nitko ne može postati straniji od onog koga ste voljeli u prošlosti. Nikada se nećemo zaboraviti, ali nikada se nećemo vratiti.

Ljubav ne podnosi objašnjenja. Treba joj akcija. Zapamtite jednu stvar, dečko: nikad se, nikad, i opet, nikad neće ispasti smiješno u očima žene ako nešto učinite za nju. Činilo mi se da žena ne bi trebala reći muškarcu da ga voli. Neka njene blistave, sretne oči govore o ovome.

Oni su rječitiji od bilo koje riječi. Žene treba ili biti idolitizirane ili ostavljene za sobom. Sve ostalo je laž. Toliko se bojimo da nametnemo da djelujemo ravnodušno. Najveća mržnja nastaje prema onima koji su uspjeli dodirnuti srce, a zatim pljunuti u dušu, piše Pult24.info.

You must be logged in to post a comment Login