Pijete vodu u toku jela: Evo zbog čega to nije dobra ideja

Postoji raširena navika među ljudima da piju vodu tokom obroka, međutim, stručnjaci ističu da to može biti nekorisno, pa čak i štetno za digestivni proces.

Voda ima mnoge koristi za naše zdravlje podržava probavu, održava hidrataciju kože, pomaže u procesu mršavljenja i pruža energiju. Preporučuje se unositi najmanje dvije litre vode dnevno kako bismo održavali optimalno hidrirano tijelo. Međutim, važno je razdvojiti unos vode od obroka.

Stručnjaci upozoravaju da kombinacija vode sa hranom tokom obroka može razblažiti digestivne enzime koji su ključni za varenje hrane. To može rezultirati lošom probavom i problemima sa varenjem, uključujući opstipaciju. Pored toga, pijenje vode tokom jela može izazvati porast nivoa insulina, što povećava rizik od skladištenja masti u tijelu i može dovesti do gojaznosti, prenosi Novosti Magazin.

Stručnjaci preporučuju da se voda ne konzumira pola sata prije jela i najmanje sat vremena nakon jela kako bi se izbjegli potencijalni problemi sa varenjem. Ako se osjećate nelagodno dok jedete i želite popiti gutljaj vode, bolje je to raditi postepeno, u malim količinama, umjesto da pijete veće količine vode tokom obroka. Ovaj pristup može pomoći da se očuva efikasno varenje hrane i očuva dobro zdravlje, prenosi Oslobođenje.

You must be logged in to post a comment Login