Pijaca sa jednim štandom

Nekada je ponedjeljak bio pijačni dan u Srebrenici kada poljoprivrednici iz okolnih srebreničkih sela, kao i oni iz Bratunca, iznose svoje domaće proizvode na pijačne štandove.

Već duži niz godina aktivan je samo jedan štand, a povremeno moguće je kupiti voće i povrće koje donose dvije žene jednom sedmično kao i jedan čovjek koji tokom proljeća i ljeta drži tezgu.

Svakog jutra, negdje oko 7 časova, jedina redovna preostala prodavačica iznosi svoje proizvode, gardarobu, i na taj način pokušava zaraditi za život.

„Postoje dani kada ne prodam ništa. Nekada je bilo drugačije, ali, tada je bilo ljudi. Mnogi su otišli, a drugi nemaju novca za trošenje. I ono što uspijem zaraditi dobrim dijelom dam na poreze, koji su nesnosivi“, kaže ova žena koja izbjegava novinare i ne želi da se njeno ime pominje.

pijaca srebrenica 02

Sjeća se sretnijih vremena, koja su ostala daleko u prošlosti. Prije nego je izašla na pijacu, ova šezdesetogodišnjakinja posjedovala je vlastitu trgovačku radnju koju je morala zatvoriti.

„Nekada se dosta bolje živjelo. Imala sam vlastiti automobil, radnju, zarađivalo se dosta bolje. Ljeti je malo drugačije, dođe dijaspora, pa nešto i potroše. Zimi skoro nikako nema posla“, priznala je jedina trgovkinja na srebreničkoj pijaci koja i tokom zime, na najvećim minusima redovno postavlja svoju tezgu.

Lokalna pijaca je 2012. godine rekonstruisana, došlo je do uređenja prodajnog prostora. Nažalost, od tada su prošle četiri godine, a u Srebrenici postoji jedan aktivni štand na kojem se može kupiti samo garederoba.

Autor: B. Halilović

You must be logged in to post a comment Login