Peta godina kako djeca iz Srebrenice i Bratunca ljetuju u Hrvatskoj

Djeca iz opština Srebrenica i Bratunac već petu godinu ljetuju u Hrvatskoj, Novom Vinodolskom pod pokroviteljstvom grada Zagreba i Crvenog križa.

Jutros je iz Srebrenice otputovao jedan autobus, prva grupa koja će u Hrvatskoj boraviti do 4. jula. Već pet godina, većinu troškova pokrivaju domaćini, Crveni križ Grada Zagreba, dok put organizuje Udruženja “Klisa” iz Srebrenice.

ljetovaje u novom vinodolskom 03

Tokom ljetovanja, odnosno boravka djece u Novom Vinodolskom, Crveni križ Grada Zagreba sve je podredio djeci i snosi sve troškove tokom njihovog boravka na moru, a obaveza UG ‘Klisa’ je da pokuša obezbijediti novčana sredstva za prevoz. Prethodnih godina smo na neki način i uspjeli, nekad sav iznos, a nekad dio novca za prevoz. Ove godine, na žalost, nismo mogli ništa obezbijediti pa su roditelji snosili troškove prevoza“, kaže Vjekoslava Filipović Perković iz Udruženja “Klisa”.

Ove godine udruženje se obraćalo raznim organizacijama i donatorima, kao i opštinama Srebrenici i Bratuncu kako bi finansirali ili sufinasirali prevoz.

ljetovaje u novom vinodolskom 01

Načelnik opštine Bratunac nam je rekao da nema sredstava u budžetu, a načelnik opštine Srebrenica je tražio da mu uz zahjev za sredstva dostavimo i spisak djece. Na žalost, ovaj vrijedni projekat nisu podržale ni jedna, a ni druga lokalna zajednica, iako svake godine na more ode oko 100 djece. Danas je otišla prva grupa djece i ostaje do 4. jula, a druga grupa bi trebala da ide od 11. do 18. jula. Mi se još uvijek nadamo nekim novčanim sredstvima kako bi roditeljima smanjili troškove oko odlaska njihove djece na more“, istakla je Vjekoslava.

ljetovaje u novom vinodolskom 02

Ljetovanje u Novom Vinodolskom ima ogroman značaj za djecu ovih prostora. Pored odmora na moru, djeca stiču i druge vještine, upoznaju se i druže, što doprinosi njihovom daljem odgoju.

O utiscima sa prošlogodišnjeg ljetovanja pogledajte na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login