Pet znakova da vašem tijelu nedostaju ključne hranjive tvari

Tijelo sjajno obavlja posao šaljući poruke kada vam nedostaje nešto bitno iz prehrane.

Milion hemijskih signala svakodnevno šalju se po tijelu kako biste održali normalno funkcioniranje. Ovih pet uobičajenih problema mogu biti uzrokovani nedostatkom hranjivih sastojaka u tijelu.

Krvarenje desni

Krvarenje zubnog mesa može biti znak mnogih stvari, uključujući gingivitis ili čak grubo pranje zuba ili čišćenje koncem. Međutim, nedavna metaanaliza otkrila je da krvarenje desni može biti i znak nedostatka vitamina C. Pored toga, zaključeno je da bi povećana konzumacija vitamina C mogla pomoći da se smanji problem krvarenja desni

Nema ništa loše u većem unosu vitamina C u prehranu, a postoje jednostavni načini za to. Grickajte papriku i brokulu, a tokom dana birajte i voće bogato vitaminom C poput narandži, papaja i bobičastog voća.

Gubitak kose

Do gubitka kose može doći iz više razloga. Može biti genetski ili uzrokovan hormonalnim problemima. U posljednje vrijeme postoje izvještaji da osobe koje su prebolovale Covid-19 doživjele gubitak kose. To može biti i nuspojava lijeka ili može biti povezano s drugim zdravstvenim problemima poput problema sa štitnjačom.

Gubitak kose također može ukazivati ​​na to da vam možda nedostaju proteini i esencijalne masne kiseline.

Želite postići najbolji kvalitet kose? Usredotočite se na unos nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina.

Crvena koža

Loša prehreana i sunce su neprijatelji zdrave kože, a postoji mnoštvo istraživanja koja to potvrđuju.

Nedavno istraživanje sa Univerziteta u Kaliforniji pokazalo je da je tipični zapadnjački prehrambeni obrazac (bogat prerađenom hranom bogatom masnoćama i šećerom u kombinaciji s malim unosom cjelovitih žitarica, voća i povrća) povezan sa stvaranjem upale kože.

Prethodno istraživanje pokazalo je povezanost s pretilošću i stanjem koje se može manifestirati kao suha, neravnina i ljuskava koža. Međutim, ovo nedavno istraživanje otkrilo je da se simptomi psorijaze mogu javiti pri lošoj prehrani, znatno prije promjena u težini. Kako biste smanjili rizik, založite se za prehranu s cjelovitom hranom, obilnom bojom, vlaknima i ograničenom količinom zasićenih masti.

Zatvor ili nadutost

Patite li od zatvora ili nadutosti? Možda ne unosite dovoljno vode i vlakana.

Istraživanja o sadržaju vlakana u prehrani pokazuju da premalo unesenih vlakana može dovesti do zatvora. Zatvor se može smanjiti ako u prehranu uvedete neophodne sastojke vlakna i vode. Preporučene količine vlakana su između 25–35 grama dnevno iz izvora kao što su voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, žitarice.

Osim što ćete u prehranu unositi dovoljno vlakana, poželjeli biste osigurati i dobru hidrataciju. Dehidracija je ključna komponenta za pogoršanje zatvora.

Rane koje se sporo zarastaju

Nedostatak vitamina B u vašoj prehrani mogu dovesti do sporog zarastanja rana. Iako postoji više uzroka sporog zarastanja rana (poput kroničnih bolesti i starenja), studije pokazuju da uzrok može biti i nedostatak vitamina B. Da biste u prehranu unijeli puno vitamina B konzumirajte se žitarice, nemasno meso, jaja, mahunarke i zeleno povrće.

Kvalitet vaše prehrane može vam pomoći da smanjite rizik od hroničnih bolesti, zdravstveno stanje crijeva i težinu. Sljedeći put kada osjetite neke simptom u tijelu, pažljivo pogledajte šta jedete, javlja Kliux.ba.

You must be logged in to post a comment Login