Pet zdravih namirnica koje su bogate ugljikohidratima, ali možemo ih jesti bez grižnje savjesti

Ljudi često hranu povezuju sa povećanjem tjelesne težine, dijabetesom tipa 2 i raznim drugim zdravstvenim stanjima. Istina je da prerađenoj hrani sa visokim sadržajem šećera obično nedostaju važni vitamini i minerali, međutim, mnoge namirnice bogate ugljikohidratima su zapravo veoma dobri dodaci vašoj ishrani.

Iako dijeta sa malo ugljikohidrata može biti od koristi za neke ljude, nema razloga da se potpuno izbegava hrana sa visokim sadržajem ugljikohidrata.

Ovo je pet namirnica bogatih ugljikohidratima koje su nevjerovatno zdrave.

Kinoa

Kinoa je hranljiva žitarica koja ima svoje posebno mjesto među ljubiteljima fitnessa. Kuhana kinoa sadrži 70 posto ugljikohidrata, što je čini hranom sa visokim sadržajem, međutim, također je dobar izvor proteina i vlakana. Kinoa je bogata mnogim mineralima i biljnim jedinjenjima i povezana je sa raznim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšano upravljanje šećerom u krvi i zdravlje srca.

Pored toga, ne sadrži gluten, što je čini popularnom alternativom pšenici za one na dijeti bez glutena. Pošto ima relativno visok sadržaj vlakana i proteina, može pomoći u promovisanju zdravog upravljanja težinom i zdravlja creva.

Ovas

Ovas je odličan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanata. Sirovi ovas sadrži 70 posto ugljikohidrata. Porcija od jedne šolje (81 gram) sadrži 54 grama ugljikohidrata, uključujući osam grama vlakana.

Ovas je također relativno dobar izvor proteina. Istraživanja pokazuju da konzumiranjem možete smanjiti rizik od srčanih oboljenja snižavanjem nivoa holesterola. Konzumiranje ovsa također možete da snizite nivo šećera u krvi, posebno kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Banane

Banane su popularno voće koje možete koristiti u mnogim različitim receptima. Velika banana (136 grama) sadrži oko 31 gram ugljikohidrata, bilo u obliku škroba ili šećera. Banane su takođe bogate kalijem i vitaminima B6 i C i sadrže nekoliko korisnih biljnih jedinjenja. Zahvaljujući visokom sadržaju kalija, banane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca.

Slatki krompir

Slatki krompir je ukusan i hranljiv, a pola šolje (100 grama) pire kuhanog slatkog krompira sa ljuskom sadrži oko 20,7 grama ugljikohidrata, koji se sastoje od skroba, šećera i vlakana. Također je bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalija. Osim toga, pun je antioksidanata, koji pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u ćelijama.

Cvekla

Cvekla sadrži oko 10 grama ugljenih hidrata na 100 grama. Prepune su vlakana, vitamina i minerala, kao i moćnih antioksidansa. Cvekla je također bogata mineralnim nitratom, koji se pretvara u azot-oksid. Azot oksid snižava krvni pritisak i može smanjiti rizik od nekoliko bolesti. Njihov sok je takođe veoma bogat nitratima, koji poboljšavaju fizičke performanse, prenosi Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login