Pet svađa koje vode sretni parovi

Nakon “dobre” i konstruktivne rasprave trebali bismo se osjećati lakše i imati ideju kako riješiti problem koji ju je pokrenuo na prvom mjestu.

U narodu je poznata izreka ko se tuče taj se voli, a znate kako se za stare ljude kažu da su mudri. Ako razmislite sigurni smo da ne možete pronaći niti jedan sretan dugovječniji par u svojoj blizini koji se nikada nije posvađao. To jednostavno ne bi bilo prirodno. Ljudi su strastvena bića i vole biti u pravu. Uz to rasprave s razlogom su dokaz da niste ravnodušni, da želite riješiti stvari, a ne gurati ih pod tepih. Naravno, posljednje vrijedi ako je svađa konstruktivna i nije sama sebi svrhom. Ona ne bi smjela prerasti u praznu viku, a nikada ne bi smjela dovesti do fizičkog obračuna, prenosi Ordinacija.

Razloga za porječkati se ima mnogo, no u pojedinima se svi možemo prepoznati. Teško da ćete moći pogledati ravnodušno u oči i reći da nikada niste vodili jednu od sljedećih rasprava. Magazin Women’sHelth izdvojio je par najčešćih.

Ko drži koji ugao kuće

Vrijeme patrijarhata i podijele poslova na muške i ženske ostavili smo daleko iza sebe. Osim ako su vam odnosi uređeni kristalno jasno kao kod Ala i Peggy Bundy iz Bračnih voda gdje je on izvor prihoda, a ona se „bavi“ kućnim poslovima i trošenjem njegova teško stečena novca zasigurno ste se barem jednom uhvatili u raspravi čiji je red za oprati suđe, usisati ili iznijeti smeće. Postoji jednostavno rješenje – napravite raspored i dogovorite penale za preskakanje zadataka.

Gdje odlazi novac

Ona voli odjeću, kozmetiku i nakit, on voli sport, aute i tehnologiju. Ona svako jutro kupi srećku, a on uplati listić u kladionici. Oboje su nervozni jer ne vide smisla u troškovima onog drugog, a sami bi s tim novcem bolje upravljali. Umjesto da razmišljaju što će drugi reći bolje raspodijeliti budžet i štediti za nešto u čemu će oboje uživati. Kompromis je ključ svega.

Način na koji se svađate

Svi znamo onaj trenutak usred svađe kada nam pritisak skoči u visine jer druga osoba šuti i ništa ne govori ili se pak dere. Jasno, to ovisi o karakteru i dolazite li iz glase ili tihe kuće. Umjesto da skrećete s početne teme i tonete dublje u nesuvislo nerviranje razgovarajte o tome kada se oboje smireni. Ohladite glave i pokušajte ponovno jer ljutnja teško može donijeti suvislo rješenje.

Odnos sa širom porodicom

Nije svaka porodica ista pa tako nisu isti niti odnosi među njenim članovima. Ako je vama dovoljno jednom sedmično podići telefonsku slušalicu i vidjeti što ima novo među članovima porodice poštujte da vaš partner ima možda nešto drugačiju dinamiku odnosa sa svojima. Možda su oni tip koji se grli, a vama baš ne ide javno pokazivanje osjećaja ili jednostavno vole iznenaditi i svratiti nenajavljeni, a nema ništa bolje od kritike na prepad. Naravno, i ovaj problem zahtjeva razgovor i postavljanje nekih granica.

Koliko seksa je dovoljno

Posljednja, ali ne i najmanje bitna stavka je fizička bliskost. Koliko god volimo reći kako nam to nije najbitnije jedno je sigurno – par bez ljubavnog kontakta je ranjiv par. Nije problem ako se zajedno nađu dva usklađena libida, no ukoliko se jedna strana osjeća neprivlačno i zanemarivano to može dovesti do većih problema. Ignorisanje neće izbrisati taj problem pa ga pokušajte izraziti na način koji je vama ugodan i pronaći rješenje na obostranu korist.

Zapamtite! Što god bili uzrok i tema svađe slušajte šta vam druga strana ima za reći, razmislite prije nego odgovorite i stavite pronalazak rješenja na prvo mjesto.

Izvor: Oslobođenje

You must be logged in to post a comment Login