Pet supernamirnica koje regulišu hormone i koje treba da uključite u svakodnevnu ishranu

PMS simptomi vrlo često mogu ometati svakodnevni život, a u njih spadaju određene emocionalne i fizičke promene. Najčešće među njima su nagle promene raspoloženja, nesanica, slaba koncentracija, umor, nadutost, žudnja za određenom hranom…

Bez obzira na težinu i učestalost PMS simptoma, znajte da postoje načini na koje možete njima upravljati, te ih olakšati u određenoj meri. Pre svega, male promene u ishrani vam mogu biti od velike koristi. Osim što je neophodno da u svakodnevnu ishranu uključite određene nutrijente poput kalcijuma, vitamina D3 i omega 3 masnih kiselina, od ključne je važnosti da određenu hranu i proizvode isključite.

U nastavku vam donosimo pet supernamirnica koje vam mogu olakšati simptome PMS-a.

1. Leblebija

S obzirom na to da leblebija sadrži vitamin B6, može vam pomoći da ublažite pojedine PMS simptome, poput depresije. Takođe, ova mahunarka bogata je biljnim vlaknima i magnezijumom, pa sprečava zadržavanje vode u organizmu i nadimanje, te popravlja raspoloženje.

2. Crna čokolada

Crna čokolada ublažava brojne simptome PMS-a. Sadrži veliku količinu antioksidanasa koji snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju. Takođe, bogata je magnezijumom, koji ublažava PMS simptome, kao što su nadimanje, umor, depresija i razdražljivost. Osim toga, pojedina istraživanja utvrdila su da konzumiranje crne čokolade sa visokim procentom kakaoa pozitivno utiče na raspoloženje kroz spregu creva i mozga.

3. Losos

Konzumiranjem lososa i druge masne ribe, koja sadrži omega 3 masne kiseline, ublažićete određene PMS simptome. Nekoliko studija utvrdilo je da ove masti zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima uspešno suzbijaju menstrualne bolove.

4. Avokado

Ako su nadutost, žudnja za slatkišima i grčevi u mišićima među vašim uobičajenim simptomima PMS-a, u ishranu uključite avokado. Osim zdravih masti, avokado sadrži kalijum – mineral koji deluje kao prirodni diuretik, pa uklanja višak natrijuma i tečnosti iz tela. Kalijum takođe sprečava pojavu grčeva u mišićima i podstiče osećaj sitosti.

5. Bademi

S obzirom na to da sadrže visok nivo vitamina E, bademi će ublažiti PMS simptome povezane sa kožom. Zahvaljujući sadržaju biljnih vlakana i kalijuma ovi orašasti plodovi popraviće vam raspoloženje, te umanjiti osetljivost grudi, prenosi Lepa&Srećna.

You must be logged in to post a comment Login