Pet sjajnih namirnica koje imaju neočekivane nuspojave

Konzumiranje “sjajnih namirnice” može biti odličan način da se unesu antioksidansi ili drugi hranjivi sastojci, ali nedavna istraživanja sugerišu da samo zato što je hrana “super” ne znači da je savršena.

Zapravo, neke popularne sjajne namirnice mogu uzrokovati prilično neugodne simptome.

Nedavna analiza koju je proveo YorkTest ustanovila je na uzorku od 12.000 testova osjetljivosti na hranu da neke namirnice koje smatramo veoma zdravim imati suprotan efekt.

Za razliku od alergija na hranu – ozbiljnog stanja koje može rezultirati opasnim reakcijama kao što je anafilaksija – osjetljivost na hranu uzrokovana je poremećajem digestivnog trakta, jednostavno neka hrana nam ne odgovara i ne možemo je probaviti. Ove vrste osjetljivosti mogu biti rezultat genetike, faktora okoline ili životnih navika.

“Osjeljivost na hranu može se manifestovati kroz širok spektar nespecifičnih simptoma različitog intenziteta”, kaže dr Elena Salagean, ljekar i konsultantica za alergije u “Holistic Allergy” centru u Velikoj Britaniji.

“Zbog toga ih je teže dijagnostifikovati. Simptomi uključuju nadutost, mučninu, različite stepenove bola u stomaku, proliv, žgaravicu, glavobolju, mentalnu maglu, svrab i osip na koži.”

“The Healthy” je detaljnije proučio rezultate izvještaja i napravio listu pet namirnica za koje mislimo da su jako zdrave, ali mogu izazvati intoleranciju:

Čia sjemenke

Čia sjemenke sadrže umjerenu količinu salicilata, prirodnog hemijske supstance koja se nalazi u nekim biljkama – uključujući neko voće, povrće i začine. Dr Salagean kaže da salicilati mogu izazvati simptome intolerancije na hranu ili u nekim slučajevima čak astmu i simptome slične alergijama.

Čia sjemenke takođe sadrže lektine, koji kod nekih ljudi takođe izazivaju intoleranciju. Lektini su proteini prisutni u ugljikovim hidratima različitih biljnih namirnica, uključujući grah, leću, soju i kikiriki. Iako su istraživanja još ograničena, stručnjaci tvrde da su lektini povezani s netolerancijama na hranu kod nekih osoba, s obzirom na to kako se ovi proteini probavljaju u crijevima, posebno kod onih koji već imaju probleme s probavom.

Godži bobice

Slično čia sjemenkama, godži bobice sadrže umjerenu količinu lektina. Kuhanje određenih namirnica koje sadrže lektine može pomoći da intolerancija bude manja. Međutim, s obzirom na to da su godži bobice već sušene, sadržaj lektina u ovoj superhrani može izazvati neugodu bez obzira na način pripreme. Godži bobice takođe sadrže salicilate – ali za razliku od čia sjemenki, salicilati su veoma visoki u godži bobicama, prneosi “City Magazine”.

Studija iz 2012. godine objavljena u časopisu “Journal of Allergy and Clinical Immunology” takođe je napomenula da godži bobice mogu biti okidač za alergije na hranu ako se konzumiraju u kombinaciji s paradajzom, duvanom, orašastim plodovima.

Lan

Iako su istraživanja iz 2010. godine sugerisala da je alergija na lan neobična, pregled iz 2016. godine u Evropskom časopisu za alergije i kliničku imunologiju zaključio je da reakcije na sjemenke kao što su lan mogu biti rezultat kontaminiranih alergena poput buđi i polena. Lan može biti izvor reakcija s drugim namirnicama kao što su kikiriki, soja, repica i pšenica.

“Mayo Clinic” napominje da osoba može takođe doživjeti neugodu ako konzumira previše lanenih sjemenki bez dovoljno vode da bi pomogla tijelu da ih probavi. Lan je bogat vlaknima, i konzumiranje previše vlakana bez dovoljno vode može izazvati nadutost, plinove i proliv.

Brusnice

Brusnice su još jedna supernamirnica bogata salicilatima. Konkretno, blog ssistema za zdravstvo “Mount Sinai” navodi da brusnice sadrže salicilnu kiselinu, koja se takođe nalazi u aspirinu i koristi se kao topički agens za liječenje nekih vrsta akni.

Ako osoba ima alergiju ili netoleranciju na salicilnu kiselinu, brusnice takođe mogu izazvati neugodne simptome.

Zeleni čaj

Iako je zeleni čaj poznat kao supernamirnica, ovaj čaj sadrži tanine koji su poznati po izazivanju reakcija kod potrošača.

“Slično crvenom vinu, tanini mogu izazvati probleme s probavom i glavobolje kod nekih osoba”, kaže dr Salagean.

Tanini mogu iritirati probavni trakt, dovodeći do problema kao što su proliv i bolovi u stomaku, prenosi N1.

You must be logged in to post a comment Login