Pet razloga zbog kojih biste se trebali počastiti čašom crvenog vina

Crveno vino djeluje pozitivno kada je u saglasju s jelovnikom punim voća i povrća, kažu iz Američkog udruženja srca

Nerijetko se može čuti da je čaša crvenog vina dobra za zdravlje. Ali, na što to tačno crveno vino djeluje blagonaklono i zašto?

Tokom posljednjih nekoliko decenija provedena su brojna istraživanja koja su nastojala naći povezanost između hrane i pića koje konzumiramo i našeg zdravlja. Jedno od njih je i crveno vino, a upravo su ovo razlozi zbog kojih i danas možete posegnuti za jednom čašom nakon posla.

Štiti srce

Smatra se da crveno vino ima učinak na zaštitu kardiovaskularnog sistema, kao i da se redovnom konzumacijom (dakako, u umjerenim količinama) utječe i na smanjenje mogućnosti za razvoj srčanih bolesti. Ipak, Američko udruženje srca upozorava da je to vjerojatno povezano i s načinom života koji uključuje i prehrambene navike. Prema njima, crveno vino djeluje pozitivno kada je u saglasju s jelovnikom punim voća i povrća.
Bori se protiv upala

Crveno vino prepuno je polifenola, spojeva kao što su resveratrol, tanin i katehin, a to može zahvaliti prisutnosti pigmenta antocijanina. Naročito je vrijedan resveratrol koji se osim u vinu, odnosno grožđu, nalazi i u kikirikiju i tamnoj čokoladi.

Prepoznata je vrijednost zbira polifenola koji se nalaze u vinu, a kao takvi prepuni su antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Upravo je zato crveno grožđe, od kojeg se i radi crveno vino, često sastojak krema za lice, naročito za kožu sklonu upalnim procesima kao što su akne i crvenilo.

Pooštruje um

Flavanoli u vinu mogu zaštititi tjelesne stanice koje podržavaju zdrave krvne žile – ključnu fiziološku korist koja može poboljšati dotok krvi u mozak i spriječiti razvoj štetnih naslaga na stanicama. Iako testiranja na ljudima još to nisu potvrdila, smatra se da ranije spomenuti resveratrol može spriječiti opadanje pamćenja koje je povezano sa starijom životnom dobi.

Može utjecati na dugovječnost

Kada je ipak riječ o starijoj životnoj dobi, istraživanje koja je objavljeno 2014. godine (Widmer, Flammer, L. Lerman, A.Lerman), a koje je pratilo osobe tokom nekoliko decenija, pokazalo je da je vrlo vjerojatno resveratrol, u kombinaciji s adekvatnom zdravom prehranom, razlog zbog kojeg su neki ljudi dugovječniji od drugih. Upravo se zato preporučuje da se čaša crvenog vina pije uz jela iz mediteranske kuhinje ili dobro balansirane obroke prema vlastitom nahođenju.

Poboljšava raspoloženje

Nije tajna da čaša vina poboljšava raspoloženje, ali sada je to i dokazano. Naime, rezultati već ranije spomenutog istraživanja pokazali su da se ljudi lakše opuste i postanu bolje volje u okruženju koje smatraju negostoljubivim ako konzumiraju čašu vina. Tada je njihovo raspoloženje bilo jednako onim ljudima koji su od početka provođenja pokusa bili izloženi ugodnoj i gostoljubivoj atmosferi.

Postoje li negativne strane konzumacije vina?

Kao i svaka hrana ili piće, i crveno vino ima drugu stranu medalje. Dakako, pritom se misli na pretjeranu konzumaciju. Stručnjaci, kako je vidljivo, uvijek ističu i prednosti crvenog vina, ali kada govorimo o tome, misli se na povremenu čašu vina, ne na njegovo redovno ispijanje. Upravo ćemo takvom ravnotežom našem tijelu omogućiti da uistinu iskoristi ono najbolje od vina, piše Zadovoljna.hr.

You must be logged in to post a comment Login