Pet namirnica koje drže hormone pod kontrolom

Hormonski status na bezbroj načina utiče na sveukupno zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko, kao i na naš izgled, a na njega možemo, između ostalog, uticati i ishranom.

Bez obzira na to imate li neki zdravstveni problem, želite li da se riješite viška kilograma ili želite da ojačate imuni sistem, vjerovatno uvijek nailazite na isti savjet – okretanje uravnoteženoj ishrani.

Ona je ključ lijepog izgleda, zdrave kože i vitkosti, ali i zdravog cjelokupnog organizma i prevencije mnogih bolesti.
Kinoa

Za razliku od žitarica, koje imaju visok glikemijski indeks, kinoa je pseudožitarica – podsjeća na njih, priprema se kao one, mnogi vjeruju da spada u njih, ali nije jedna od njih. Kinoa se često naziva “majkom svih zrna” jer ima brojna blagotvorna dejstva po zdravlje, a ne sadrži gluten.

U pitanju je složeni ugljeni hidrat s visokim udjelom proteina koji pomažu održavanje nivoa šećera u krvi pod kontrolom, a time se sprečava pojačana proizvodnja insulina u organizmu i, samim tim, porast nivoa testosterona.

Bademi

Osobama koje imaju probleme s aknama preporučuje se da konzumiraju bademe, orašaste plodove poznate po tome što povećavaju nivo adiponektina, rasprostranjenog proteina koji učestvuje u regulaciji glukoze, razlaganju masnih kiselina i sprečavanju rasta testosterona.

Bademi su posebno efikasni protiv tanke, slabe i suve kože, koja može da se javi kao posljedica skoka testosterona, a samo jedna šaka badema dnevno može da napravi razliku.

Brokoli

Gotovo da nema zdravog jelovnika bez zelenog lisnatog povrća, koje sadrži brojne korisne nutrijente, a ukoliko želite da pomognete svom hormonskom statusu obavezno konzumirajte brokoli. On sadrži sulforafan, biljno jedinjenje koje pozitivno deluje kod niza bolesti i moćan je antioksidans, i indol-3-karbinol, organsko jedinjenje koje pomaže u eliminaciji toksina i ima antioksidansno i antikancerogeno dejstvo.

Zahvaljujući njima, brokoli povećava sposobnost jetre da metabolizuje estrogen, a kada je estrogen normalan pojačana je i proizvodnja kolagena, pa je koža zaglađenija i ljepša.

Losos

Takozvani “kralj riba” sadrži brojne blagotvorne hranljive materije, prije svega omega-3 masne kiseline, koje djeluju tako što dovode loš holesterol u normalno stanje i imaju visok udio dnevne potrebe proteina. Ukoliko konzumirate lososa, imaćete manju želju za šećerom, biće vam niži kortizol, hormon stresa, i podstaći ćete normalnu proizvodnju testosterona i estrogena.

Batat

Slatki krompir bogat je aminokiselinom triptofan, koja smanjuje nivo kortizola, tj. hormona stresa, a tu je i i vitamin B6, koji podstiče metabolizam i ugljene hidrate koji se sporo razgrađuju. Zahvaljujući nešto sporijem varenju, usljed dosta vlakana u batatu, tijelo se duže snabdijeva serotoninom, odnosno hormonom sreće, pa je i apetit manji, a raspoloženje bolje, prenosi B92.net.

You must be logged in to post a comment Login