Pero Simić: Nekadašnji glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“

Iz monografije SŠC „Petar Kočić“: „Tragom jednog stoljeća“, ovoga puta prenosimo priču u jednom poznatom Zvorničaninu koji je bio novinar, publicista, glavni i odgovorni urednik “Večernjih novosti”.

Pero Simić (1946-2016) je rođen u selu Skočić, kod Zvornika. Osnovnu školu završio je u Skočiću i Kozluku kod Zvornika, srednju u Zvorniku, Lukavcu i Loznici, a studije ekonomije u Beogradu. Od 1968. do 1970. bio je novinar fabričkog lista Viskoza u Loznici, a u to vrijeme bio je saradnik i beogradskih listova „Mladost“, „Rad“ i „Politika ekspres“. Od 1971. do 1973. bio je predsjednik Saveza omladine Srbije. Kao novinar, glavni urednik i direktor kompanije „Novosti” radio je u periodu od 1973. do 2008. godine.

O nepoznatim stranicama iz Titove biografije i kontroverzama iz naše novije prošlosti pisao je i u mnogim drugim srpskim i jugoslovenskim listovima i časopisima, a u inostranstvu u „Večernjoj Moskvi“ i bečkom „Forumu“. Pored vodećih beogradskih arhiva, šest puta je boravio na arhivskim istraživanjima u Moskvi.

Objavio je 19 publicističkih i istoriografskih knjiga. Jedna od njih, „Tito, tajna veka“ (2009) prevedena je na sve jezike naroda bivše Jugoslavije u tiražu od 61.500 primjeraka. Hrvatski i slovenački istoričari i novinari proglasili su ga 2009. odnosno 2010. godine, za „najboljeg poznavatelja Tita u svijetu“ i za „najvećeg svjetskog titologa“.

Osim u republikama bivše Jugoslavije, Simićeva biografija Josipa Broza Tita objavljena je i u Poljskoj, Bugarskoj, Austriji i NJemačkoj. Pedantni hroničari, ako ih još ima, svakako se sjećaju da se beogradsko novinarstvo dijelilo na vrijeme do i od pojave njegovog feljtona „Kada Tito, Kako Tito, Zašto Tito“.

Dobio je dvije godišnje novinarske nagrade Večernjih novosti. Dobitnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 1999. godinu.

Dodajemo da je zanimljiva podudarnost da postoji još jedan novinar sa istim imenom i prezimenom. Pero Simić je savjetnik Milorada Dodika za medije, a stariji Zvorničani se sigurno sjećaju da je početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, nakon početka rada Radio Zvornika Pero Simić uređivao i vodio jednu muzičku emisiju na njemu,a zatim radio kao novinar u više medija u Semberiji.

Izvor: Zvono.Media

You must be logged in to post a comment Login