Performans Step Afrika, nakon Sarajeva nastupio i u Srebrenici

Nakon prezentacije Step Afrike u Sarajevu članovi ovog performansa došli su i u Srebrenicu gdje su nastupili u sklopu manifestacije “Dani Srebrenice 2015” u okviru programa Međunarodne smotre folklora “Igrom i pjesmom za mir”.

Srebreničani su imali priliku da se upoznaju sa plesnim stilom stepovanje koji su prikazali mladi iz Step Afrike zajedno sa nastupom kulturno-umjetničkih društava.

“Kada sam prvi put vidio jedan ovakav performans, dopao mi se, posebno kada publika daje ritam i uključuje se u performans”, rekao Sanjin Arnautović. On je dodao da je zaista izazov nastupiti zajedno sa kulturno-umjetničkim društvima te da je i ovo jedan vidi afričkog plesa, a svakako za mlade ovo je bilo veliko iskustvo jer nemaju mnogo nastupa iza sebe.

U Hrvatskoj se već četiti godine organizuje radionica Step Afrika. Ove godine radionica se održala u Puli od 23. do 29. aprila, gdje je učestvovalo više od 100 mladih iz devet država, od čega 10 učesnika iz naše zemlje. Mladi koji su imali priliku učestvovati na ovom radionici su iz Livna, Banjaluke i Sarajeva.

“Predavači su bili iz svjetske poznate i priznate plesne grupe i organizacije Step Afrika koje je osnovna 1994. godine kao prva profesionalna organizacija koja njeguje tradiciju stepovanja. Oni su uradili veoma zanimljivu stvar po čemu su prepoznatljivi u svijetu jer su spojili step i afrički domorodački ples u jedno. Organizacija Step Afrika organizcije performanse po čitavom svijetu i step koristi kao osnovni edukacijski alat tokom radionica i poseban akcenat stavlja na razumijevanje drugih i drugačijih kultura”, istakao je Arnautović.

Mladi iz naše zemlje nakon radionice u Puli održali su radionice za mlade u Sarajevu gdje su stečeno znanje podijelili sa mladim glavnog grada BiH u period od 26. do 29. maja nakon čega su priredili performans i u Srebrenici.

“Očekuje nas nastup u Banjaluci na Međunarodnom festivalu univerzitetskih pozorišta “Kestenburg” gdje će se predstaviti naša grupa”, rekao je Arnautović.

Sve troškove performansa i radionica Step Afrika finansirala je Američka ambasada u BiH a sve u cilju druženja i upoznavanje mladih kroz kulturu.

You must be logged in to post a comment Login