Pedijatri otkrili: “Ovo su namirnice koje nikada ne dajemo svojoj djeci”

“Ne postoji mnogo namirnica koje bi trebale biti potpuno zabranjene, a umjerenost, raznolikost i ravnoteža ključ su svake zdrave prehrane i zdravlja opčenito. Ipak, tvrdi bombon nikada ne dajem svojoj djeci”, kaže dr. Johns.

Prije nego dobiju djecu, mnogi budući roditelji misle kako će ih sigurno hraniti potpuno zdravo, te će uspješno izbjeći sve što je za djecu loše, ali stvarnost je često mnogo komplikovanija.

“Nemojte se previše opterećivati zdravom hranom”, savjetuje roditeljima pedijatrica i liječnica sportske medicine u dječjoj bolnici Orlando Health Arnold Palmer, dr. Elizabeth Davis.

“Ja sam pedijatrica, a postala sam roditelj iznimno izbirljive djevojčice. Moja danas petogodišnjakinja nikada nije probala čips, slatkiš ili grickalicu koju nije odmah zavoljela, ali voće i povrće je potpuno drugačija priča…”

Naglasila je da kao roditelji nastoji zabraniti neke stvari koje dijete želi, a nezdrave su, pa njena kćer na primjer, kod kuće pije samo vodu i mlijeko.

“Ipak, ako ode na rođendansku zabavu i tamo dobije sok u tetrapaku, to je u redu”, rekla je Davis za Huff Post. “Ili ako odemo na večeru i ona želi limunadu ili čokoladno mlijeko, u redu je, ali to ne radimo svaki dan, čak ni svake sedmice. Ipak, postoje namirnice koje pedijatri poput dr. Davis izbjegavaju davati svojoj djeci ili ih barem maksimalno ograničavaju; a evo koje su:

Tvrde bombone

“Ne postoji mnogo namirnica koje bi trebale biti potpuno zabranjene, a umjerenost, raznolikost i ravnoteža ključ su svake zdrave prehrane i zdravlja općenito. Ipak, tvrdi bombon je nešto što nikada ne dajem svojoj djeci, prvenstveno zbog sadržaja šećera koji je znatan i doprinosi kvarenju zubi i pucanju cakline.

Također, predstavljaju i opasnost od gušenja, tako dam ako bih morala zabraniti jednu stvar, to su tvrde bombone”, kaže dr. Christina Johns, pedijatrijska doktorica hitne pomoći i viša medicinska savjetnica u PM Pediatric Care u Annapolisu, Maryland.
Ultra prerađena zapakovana hrana

“Odrasla sam jedući dosta gotovog mesa i rezanaca za ručak i užinu.

Svojoj djeci to ne dajem jer je prerađeno i pakirano, te sadrži previše soli i loših masnoća”, kaže dr. Candice Jones, pedijatrica u Orlandu, Florida.

Energetska pića

“Kao pedijatar koji se zalaže za svjesnu i intuitivnu prehranu, dajem sve od sebe da ne demoniziram niti osuđujem ijednu hranu. Ipak, postoji jedno često konzumirano piće na koje upozoravam svoju djecu, a to je energetsko piće. Energetska pića mogu biti opasna i uzrokovala su štetu kod mnoge djece.

Ne preporučujem da djeca konzumiraju ni kofein jer je stimulans i može dovesti do ovisnosti, ali energetska pića mogu imati posebno teške posljedice jer nisu dobro regulirana i mogu sadržavati vrlo visoke doze kofeina, uz druge potencijalno štetne tvari koje mogu dovesti do predoziranja kofeinom, nesanice, srčanih učinaka, napadaja, pa čak i smrti.

U najmanju ruku, energetska pića često utječu na san i mogu poremetiti raspoloženje, te ih ne smatram sigurnima niti na bilo koji način korisnima za djecu”, kaže dr. Yami Cazorla-Lancaster, pedijatrica u Yakimi, Washington, i autorica knjige Vodič za roditelje za intuitivnu prehranu: Kako odgajati djecu koja vole jesti zdravo.

Riba s visokim udjelom žive

“Izbjegavam ribu s visokim udjelom žive, poput skuše, sabljarke ili tune.

Živa može biti toksična za živčani sistem, posebno za mozak ako postoji velika izloženost, stoga je najbolje kod male djece i adolescenata s mozgom u razvoju izbjegavati je u potpunosti”, kaže Davis.

Slatki sokovi

“Nikada svojoj djeci nisam poslužio sok. Sokovi i bezalkoholna pića imaju vrlo visok udio koncentriranog šećera – saharoze – a često i kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. Uz to sadrže previše dodanog šećera i imaju vrlo malo vlakana.

Poslužite im i potaknite ih na vodu, posebno od djecu od navršenih šest mjeseci kako bi se navikla na nju, a uz vodu im poslužite voće koje ima dodatne prednosti bogate vlaknima. Voće vas čini sitima i s manje skokova šećera u krvi, a voda je najbolji gasitelj žeđi”, kaže dr. Jennifer Trachtenberg, pedijatrica iz New Yorka, prenosi Večernji.hr.

You must be logged in to post a comment Login