PDV prag povećan, problemi malih preduzetnika ostali

Prag za ulazak u sistem PDV-a u BiH povećan je na 100.000 KM, ali preduzetnici u Srpskoj koji su i inicirali ovu izmjenu i dalje nemaju koristi od toga, jer prema zakonima u RS status malog preduzetnika i dalje imaju samo oni koji imaju godišnji prihod do 50.000 maraka.

Zbog toga od Vlade RS traže da što prije izmijeni Zakon o porezu na dohodak kako bi se ovaj problem riješio.

„Inflacija je u prethodne dvije godine dovela do toga da je veliki broj preduzetnika već izgubio ili će uskoro izgubiti mogućnost da bude u statusu malog preduzetnika. Upravo zbog inflacije prag za obaveznu registraciju PDV obveznika je povećan sa 50.000 KM na 100.000 KM. Izmjene zakona su neophodne kako bi se podržao rast broja preduzetnika i spriječilo gašenje postojećih preduzetnika, te spriječila pojava sive ekonomije“, navodi se u prijedlogu koji je Vladi dostavila Zanatsko – preduzetnička komora RS.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komora regije Banjaluka Žana Arsić kaže za CAPITAL da se status malog preduzetnika u RS i dalje vezuje za granicu od 50.000 KM iako je prag za ulazak u sistem PDV-a povećan na 100.00 maraka na godišnjem nivou.

„Zbog toga tražimo da se status malog preduzetnika podigne na 100.000 maraka. Mi sada plaćamo paušal od 50 KM mjesečno i nemamo ništa protiv da se i taj paušal podigne. Međutim, trenutno stanje zaista predstavlja jedan od gorućih problema jer onaj ko pređe 50.000 KM gubi status malog preduzetnika koji ne može vratiti sljedeće tri godine i u tom slučaju plaća porez na dohodak od 10 odsto“, rekla je Arsićeva.

Jedan od preduzetnika sa kojima smo razgovarali kaže da je dobro što je prag za ulazak u PDV sistem uvećan, jer je, s obzirom na aktuelne cijene, bilo gotovo nemoguće poslovati ispod praga od 50.000 KM.

Međutim, dodaje, puni efekat tog rješenja će izostati ukoliko se ne podigne i prag koji definiše malog preduzetnika.

„Efekat podizanja ovog praga biće gotovo anuliran ukoliko se istovremeno ne podigne i prag “malog preduzetnika”. U suprotnom doći ćemo u situaciju da smo na mostu dobili, a na ćupriji izgubili“, kaže on, piše Capital.ba.

You must be logged in to post a comment Login