Pad proizvodnje u prerađivačkoj industriji u RS

Vlada Republike Srpske prihvatila je juće informaciju o statističkim pokazateljima o kretanju prerađivačke industrije za prvo polugodište u kojoj se navodi da je zabilježen pad industrijske proizvodnje od 5,8 odsto.

Na kretanja makroekonomskih pokazatelja u prerađivačkoj industriji u toku prve polovine ove godine značajno su uticala globalna ekonomska kretanja kao što su inflacija, zatvaranje tržišta zemalja EU, jaka konkurencija na inostranom tržištu, prvenstveno robe iz Kine, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću, prenosi Srna.

Unutar pojedinih sektora i oblasti prerađivačke industrije zabilježen je rast industrijske proizvodnje i to u pojedinim oblastima metalske i elektro industrije, u oblasti proizvodnje papira i proizvoda od papira i u oblasti štampanja i umnožavanja snimljenih zapisa.

S druge strane, pojedine oblasti su zabilježile pad industrijske proizvodnje, posebno u oblasti drvne industrije, na šta su uticale i nepovoljne vremenske prilike, odnosno padavine koje su onemogućile izvođenje šumskih radova i kontinuirano snabdijevanje drvoprerađivača drvnim sortimentima.

You must be logged in to post a comment Login