Ovu hranu ne biste trebali jesti prije odlaska na spavanje

Prvo pravilo kojeg bismo se trebali držati kad nas kasno navečer ulovi glad jest da ne jedemo previše.

Iako stručnjaci tvrde da kasni obrok prije odlaska u krevet i ne igra značajnu ulogu kad je riječ o višku kilograma, taj vam obrok može pokvariti san.

“Zbog toga ljudima savjetujem da ne jedu tri sata prije spavanja ako to žele izbjeći, pogotovo ne velike obroke”, kaže dr. Joseph Murray, liječnik iz Klinike Mayo.

On tvrdi da su potrebna 3 sata da želudac prosječne osobe preradi hranu i pošalje je do crijeva. Odlazak u krevet prije nego želudac obavi taj proces može dovesti do toga da se taj proces uspori.

“Umjesto da brzo probavi hranu, stomak može prijeći u usporeni način rada, tokom kojega se samo želi ‘riješiti’ hrane. Tako se može dogoditi da hrana koja još nije probavljena završi u tankom crijevu, zbog čega može doći do toga da se ne iskoriste svi hranjivi sastojci”, pojašnjava Murray. Dodaje kako mnogi nisu svjesni toga da, ako probavni sustav još radi, kad odete u krevet, to može poremetiti san.

“Mogli biste se osjećati grogi ili malo iscrpljeno idući dan, što se može pripisati onome što ste jeli kasno navečer dan ranije”, kaže liječnik. Naime, mali lagani obrok je prihvatljiv, no neka hrana može stvoriti više problema od druge. Evo što biste trebali izbjegavati, a za čime smijete posegnuti kasno na večer.

Čokolada

Ako jedete čokoladne kekse ili kolače, pojest ćete vjerojatno gomilu šećera. Osim što će već to loše utjecati na vaš san, čokolada može sadržavati i visoku dozu skrivenog kofeina. Iako čokolada ne sadrži visoke doze kofeina, čak i mala doza može omesti ili zaustaviti hemikalije koje pripremaju mozak i tijelo za san prije odlaska u krevet.

Tome mogu pridonijeti i neke vrste čaja, pa čak i kafa bez kofeina, jer mogu sadržavati kofein u dozama koje su dovoljne da ometu kemijske procese u mozgu.

Masnoj hrani

Da bismo probavili masti iz hrane, treba više vremena. To je dobra vijest ako želite dulje zadržati osjećaj sitosti između dva obroka, ali je točno ono što ne biste smjeli jesti prije kreveta. Dakle; mlijeko, jogurt, avokado, orašasti plodovi, sladoled i maslac treba izbjegavati, kaže Murray. No možda je najgore od svega jesti sir.

“Neko ko kasno navečer pojede komad pizze može računati na to da će imati problema sa snom”, kaže Murray.

Kiselim namirnicama

“Oko 10 posto mladih ljudi pati od refluksa, a mnogi ne znaju da bi uzrok mogla biti kisela hrana kasno na večer”, kaže Murray.

Dodaje kako je uobičajeni simptom žarenje u stražnjem dijelu grla, ili u prsima. Problem je u tome što se sadržaj želuca pomalo vraća u grlo, što se u ležećem položaju dodatno pogoršava.

Uzrok mogu biti začinjena i pržena hrana, kao i svi obroci bazirani na soku od rajčice, ili sa rajčicom, koji su vrlo kiseli, pa ih treba maknuti s liste onih koji su dozvoljeni prije odlaska u krevet, kaže Smith.

Alkohol

“Alkohol ometa ritam spavanja, pa vrijedi ponoviti da ga nije dobro konzumirati prije kreveta. Naime, možda će i pomoći da zaspite, ali otežava dubok okrepljujući san”, kaže Smith.

Ako imate problema sa spavanjem, trebali biste izbjegavati alkohol barem nekoliko sati prije odlaska u krevet.

Ako se spremate piti, pobrinite se da to bude uz raniju večeru, savjetuje Murray. Tako će se dobar dio alkohola preraditi do odlaska u krevet, piše Klix.ba.

You must be logged in to post a comment Login