Ovom čaju Japanci duguju svoju dugovječnost, a ime mu znači “Božji dar”: Pomaže kod srčanih problema

Čaj od jasmina radi se od penjačke loze iz obitelji maslina koja obitava u područjima Europe, Azije i Afrike. Cvjetovi biljke nalik ruži cijenjeni su zbog svoje ljepote i nježnog mirisa. Ime potječe od perzijske riječi “Yasmin” što znači “Božji dar”.

U Indiji se jasmin smatra esencijom misterija i magije, a zovu ga “mjesečina gajeva”. Na jeziku cvijeća za bijeli jasmin se kaže da simbolizira duboku naklonost, sreću i eleganciju. U Kini je simbol ženske slatkoće i ljepote, a eterično ulje cvijeta je vrlo cijenjeno i stoljećima se koristi u Indiji kao mirisno ulje za kosu i njegu tijela.

Nježni i aromatični čaj od cvijeta jasmina najpoznatiji je tradicionalni čaj u Japanu. Ima mirisnu cvjetnu aromu slatkog, suptilnog okusa, prenosi dnevnik.hr.

Zeleni čaj i jasmin

Japanci su najdugovječniji stanovnici Zemlje, a vjeruje se da je za to zaslužan čaj od jasmina koji redovno konzumiraju. Obično se kombinira sa zelenim čajem, a rijeđe s crnim ili bijelim čajem.

Zeleni čaj s jasminom sadrži cvjetove običnog jasmina (Jasminum officinale) ili sampaguite (Jasminum sambac) koji se u preradi kombiniraju s listovima zelenog čaja ili se miješaju sa suhim listićima, kako bi se upila aroma cvijeća. Kombinacija sastojaka daje isti učinak ljekovitosti kao što ga daje zeleni čaj. Prepun je antioksidansa i povezan je sa mnogim impresivnim zdravstvenim prednostima kao što su npr. smanjeni rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i oboljenja od određenih vrsta raka.


Čaj od jasmina – ljekovita svojstva

Malo je cvjetova koji po svojem opojnom mirisu, slatkoći i ljepoti odgovaraju eteričnom ulju jasmina. Međutim, kao biljni lijek, jasmin se često zanemaruje i nedovoljno se koristi.

Koristan je za niz respiratornih problema, uključujući infekcije, kašalj, poteškoće s disanjem, kao i za infekcije genitalnog trakta i mokraćnog sustava.

U obliku kupke pomaže kod suhe i nadražene kože, a kao hladan oblog može ublažiti upalu očiju.

Jasmin čaj ima sedativne učinke na živčani sustav jer umiruje i opušta napete živce. Utvrđeno je da sedativni spojevi, koji se nalaze u ovoj biljci, potiču miran san. Studija objavljena u European Journal of Applied Physiology otkrila je da samo miris jasmina smanjuje otkucaje srca, smiruje i opušta um, pomažući sudionicima da lakše utonu u san.

Jasmin olakšava bolju apsorpciju hranjivih tvari i potiče zdravu funkciju crijeva jer potiče rast dobrih bakterija u crijevima, a eliminira štetne bakterije. Ublažava probavne smetnje i grčeve u želucu.


Branje jasmina

Nakon što cvjetovi običnog jasmina (Jasminum officinale) počnu cvjetati, možete ih početi brati.

Jasmin cvjeta u proljeće i ljeto (od svibnja do rujna), a cvjetovi se otvaraju noću i šire ugodan, intenzivan miris. Rano jutro je najbolje vrijeme za berbu, kada su cvjetovi još čvrsto zatvoreni.

Prilikom berbe možete otkinuti svaki pojedinačni cvijet ili ubrati cvjetne grančice.

Sušenje jasmina za čaj

Ako ste ubrali pojedinačne cvjetove, stavite ih u tankom sloju na prozračno, suho mjesto. Ako ste pak ubrali grančice, povežite ih i objesite na strop.

Sušenje cvjetova potrajat će 4 – 6 šest tjedana. Kad latice postanu lomljive i suhe, proces sušenja je gotov.

Osušene cvjetove arapskog jasmina upotrijebite za aromatiziranje čajeva.

Pročitajte članak “Koji se čajevi ne smiju miješati, a koji se čajevi mogu miješati“.

Za potpurije i mirisne vrećice koristite cvijeće i lišće, jer su oboje bogati mirisom.

Čaj od jasmina – priprema

Cvjetovi jasmina se mogu pomiješati sa zelenim čajem ili koristiti samostalno. Čaj pijte mlak ili hladan, bez ikakvih dodataka, dva puta dnevno.

Nemojte ga piti navečer jer sadrži veće količine kofeina, ako se kombinira sa zelenim čajem.

Čaj od jasmina – nuspojave

Vrlo rijetko jasmin može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Čaj od jasmina u trudnoći se ne preporučuje jer može potaknuti kontrakcije maternice, prenosi Oslobođenje.

You must be logged in to post a comment Login