Ovog proljeća manji prinosi meda kod srebreničkih pčelara

Pčelari u srebreničkoj opštini imaće veoma slabe prinose, čak za 70 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je iz Udruženja pčelara “Skelanka“ i “Osat“.

Predsjednik Udruženja pčelara “Osat“ Salko Nukić kaže da se situacija poboljšava, jer je u toku cvjetanje kupine.

“Kupine ima dosta na našim područjima, a sezona je i poljskog cvijeća, i to uliva nadu pčelarima da će prinosi meda biti daleko boji nego prošlog ljeta“, kazao je Nukić.

Ovo udruženje broji oko 30 stalnih i još toliko članova koji povremeno plaćaju članarinu, a ukupno posjeduju oko 3.000 društava pčela.

Sličnog mišljenja je i Mujo Salihović, predsjednik “Skelanke“.

“Hladno i kišno proljeće negativno je uticalo na pčele, jer je i sezona bagrema bila kišna, stoga je izostala ishrana nektarom bagremovog behara i proizvodnja bagremovog meda“, kazao je Mujo Salihović, i dodao da su saćevi skoro prazni, za razliku od prošlogodišnjeg rekordnog prinosa bagremovog meda.

A da nade ima pokazuje i vrijeme koje se popravlja, pa će, smatra Salihović, livadskog meda biti, ali u cjelini gledano, ova će pčelarska godina biti znatno slabija od prethodne.

Udruženje “Skelanka“ broji oko 250 članova i oko 6.000 košnica.

Salihović napominje da, uprkos hladnoći i kišnom periodu, nije bilo uginuća društava, kao ni pojave oboljenja, čak je zabilježeno povećanje broja pčelinjih društava i povećano je rojenje pčela.

U oba srebrenička udruženja pčelara tvrde da su ovi krajevi pogodni za pčelarstvo, jer imaju bogatu vegetaciju i nisu zagađeni, te pčelarstvo ima dobru perspektivu.

You must be logged in to post a comment Login