Ovo su tri najčešće bolesti koje pogađaju muškarce srednje životne dobi, nemojte ih zanemariti

Briga o muškom zdravlju ili zdravlju općenito, nije i ne smije biti trend određenog mjeseca, dana ili godine. Redovni ljekarski pregledi, prevencija i liječenje moraju biti svakodnevni. Pa tako, i pitanje muškog zdravlja potrebno je postavljati svaki dan, a odgovore tražiti od stručnjaka.

Da bi muškarci ostali ili postali zdravi, moraju obratiti pažnju na specifičnu problematiku i patologije koje ih pogađaju, te biti svjesni problema. Na taj način, sam problem je lakše razumjeti i prevenirati ga ili blagovremeno suzbiti.

Najčešći problemi koji pogađaju muškarce srednje životne dobi su: benigna hiperplazija prostate, erektilna disfunkcija i kardiovaskularne bolesti. U nastavku, a uz savjete Hemofarma, saznajte više o njima, ali i tome kako ih liječiti.

Benigna hiperplazija prostate predstavlja benigno uvećanje prostate uzrokovano rastom novih ćelija prostate i najčešće se javlja kod muškaraca srednje životne dobi. Određene smetnje mogu se javiti ranije i kretati od minimalnih, do onih koje značajno narušavaju kvalitet života i zdravlje muškarca.

Najčešći znak da je riječ o benignoj hiperplaziji prostate je poremećaj mokrenja. Učestalost noćnog mokrenja, čekanje na početak mokrenja ili bol jasni su alarmi da je potrebno obratiti se ljekaru. Iako predstavlja najčešći dobroćudni tumor, učestalost benigne hiperplazije prostate raste s godinama i može dovesti do komplikacija. Najčešće komplikacije koje se javljaju jesu kamen u mokraćnoj bešici, infekcije urinarnog trakta, urinarna inkontinencija, poremećaj funkcije gornjeg urinarnog trakta, te hematurija, odnosno pojava krvi u mokraći.

Pacijentima sa blagim do umjerenim simptomima benigne hiperplazije prostate preporučuje se primjena biljnih proizvoda koji u svom sastavu sadrže testerastu palmu i na prirodan način ublažavaju simptome ovog stanja. Takav je preparat Saw Palmetto Complex, koji sadrži izbalansirane sastojke za normalnu funkciju prostate, a izvor je cinka, bakra, aminokiselina, ekstrakta bobica testeraste palme, lista koprive i sjemena bundeve. Aminokiseline prisutne u ovom preparatu smanjuju učestalost noćnog mokrenja koje narušava kvalitet života, kako muškarca, tako i njegove partnerke.

Uz primjenu biljnih preparata važno je voditi računa o ispravnom higijensko dijetetskom režimu, pa se preporučuje dnevni unos tekućine od 1,5 do dva litra, izbjegavanje konzumiranja tekućine pred spavanje, redovna fizička aktivnost, kao i izbjegavanje dužeg boravka na hladnim i vlažnim mjestima. Potrebno je izbjegavati alkohol, a unos kafe i pića koja sadrže kofein smanjiti na minimum. Drugo, najčešće stanje koje se često javlja udruženo sa benignom hiperplazijom prostate jeste erektilna disfunkcija od koje pati sve više muškaraca, kako srednje i starije, tako i oni mlađe životne dobi.

Erektilna disfunkcija, ili prema novijoj klasifikaciji – erektilni poremećaj jeste seksualna disfunkcija pri kojoj muškarac ne može postići ili održati erekciju do završetka seksualne aktivnosti u periodu dužem od šest mjeseci. Uzroci su obično pomiješani pa je u najvećem broju riječ o kombinaciji psiholoških (stres, problemi u vezi, manjak samopouzdanja), i organskih faktora (konzumacija cigareta, diabetes melitus, hipertenzija…). Upravo psihološki faktori odnosno emocionalni stres ili strah od nesupjeha jesu uzrok sve većeg broja mlađih muškaraca sa ovim poremećajem. Veoma važno je da se erektilna disfunkcija ne “liječi” samostalno, bez stručne pomoći ljekara specijaliste.

Erektilna disfunkcija i kardiovaskularne bolesti dijele zajedničke faktore rizika poput starosne dobi, hiperholesterolemije, arterijske hipertenzije, inzulinske rezistencije i diabetes melitusa, pušenja, pretilosti i depresije. Brojna istraživanja pokazala su da je erektilna disfukcija česta kod bolesnika s kadiovaskularnim oboljenjima (više od 70 posto), te je nezavisan prediktor budućih kardiovaskularnih događaja kod muškaraca sa i bez potvrđene kardiovaskularne bolesti. Važno je napomenuti da erektilna disfunkcija prethodi simptomima koronarne bolesti za dvije do tri godine, a kardiovaskularnim događajima za tri do pet godina.

Ukoliko su se muškarci pronašli u nekom od oboljenja ili prepoznali neki od simptoma važno je da se jave urologu ili kardiologu i tako na vrijeme dobiju odgovarajuću terapiju ili preveniraju dalje komplikacije.

Rješenje postoji. Pregledajte se, piše Klix.ba.

You must be logged in to post a comment Login