Ovo su simptomi koje ne biste smjeli ignorisati

Postoji nekoliko simptoma koje nikako ne biste smjeli ignorisati već odmah posjetiti ljekara ili pozvati Hitnu pomoć!

Ne možete da dođete do vazduha

Normalno je da ste zadihani poslije fizičke aktivnosti, težeg napora, naglih promjena temperatura, dolaska na višu nadmorsku visinu ili u sličnim situacijama.

Međutim, ako ne možete da dođete do vazduha ni tokom mirovanja ili ako je taj neprijatni osjećaj praćen bilo kakvim bolovima ili vidljivim simptomima poput oticanja, obavezno idite doktoru.

Visoka temperatura

Temperature su obično znak da se vaše tijelo bori protiv neke infekcije ili se u tijelu događa neki upalni proces. Doktora morate posjetiti ako temperatura ne prestaje nakon tri dana, ako je viša od 38 ili popraćena osipom, glavoboljama i bolovima u vratu.

Gubite kilograme, a niste na dijeti

Ako naglo smršate pet do 10 kilograma ili izgubite više od pet kg svoje težine u roku od šest mjeseci, posjetite ljekara, jer to može biti znak da nešto nije u redu sa vašim zdravljem.

Hormonalni poremećaj, hipertireoza, dijabetes i mnoge druge ozbiljne bolesti mogu biti uzrok neobjašnjivog gubitka kilograma.

Tamna stolica

Zbog konzumacije određenog crvenog i zelenog voća ili povrća stolica može biti tamna, pa ne treba da izaziva zabrinutost, ukoliko ste u proteklih 24 sata jeli cveklu, špinat, kupine, borovnice ili uzimate suplemente željeza.

Međutim, ako niste unosili namirnice ili lijekove koji mijenjaju boju stolice, a ona je izrazito crvena ili tamna obavezno otiđite kod ljekara, jer to može biti znak krvarenja u organima za varenje ili čira na želucu.

Ne možete da utolite žeđ

Ako je vaša neutoljiva žeđ praćena otocima na tijelu, to je znak da vaši bubrezi ne rade kako treba. Ljudi koji imaju povišen šećer u krvi više uriniraju pa onda imaju i veću potrebu za tečnošću, a konstantna žeđ jedan je od najvećih simptoma dijabetesa.

Gorušica (žgaravica)

Povremena gorušica nakon teže i jako začinjene hrane ili veće količine alkohola sasvim je normalna pojava. Međutim, obavezno posjetite ljekara ako se gorušica pojavljuje svakodnevno, nezavisno od toga šta i koliko ste jeli iako zbog toga često uzimate tablete za regulaciju želučane kiseline.

Bol u mišićima

Očekujte je nakon težih fizičkih aktivnosti ili vježbanja, ali ako se pojavljuje u trenucima kada niste aktivni ili niste imali neki teži fizički napor onda je vrijeme za odlazak u Dom zdravlja. Neobjašnjivi bol u mišićima može biti znak nekog unutrašnjeg upalnog procesa ili autoimune bolesti.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login