Ovo su prirodni lijekovi za grlobolju koje imate kod kuće

Grlobolja se odnosi na bol u grlu, svrbež ili iritaciju. Bol u grlu primarni je simptom no može se pogoršati kada pokušate gutati, što otežava konzumiranje hrane i tekućine.

Čak i ako grlobolja nije dovoljno ozbiljna za odlazak liječniku, svejedno je bolna i može vas spriječiti da se dobro naspavate. Možete koristiti kućne lijekove za ublažavanje boli i iritacije.

Med

Med u čaju ili uzet zasebno, uobičajeni je kućni lijek za simptome upale grla. Med je jednako učinkovit kao i brojni lijekovi za kašalj koje možete naći u ljekarnama.


Grgljajnje slanom vodom

Grgljanje toplom slanom vodom može pomoći u smirivanju upale grla i razgradnji sekreta. Također je poznato da pomaže u ubijanju bakterija u grlu.

Napravite otopinu slane vode dodavanjem pola žličice soli u punu čašu tople vode. Grgljajte otopinom kako biste smanjili otekline i održali grlo čistim.

Ispiranje grla sodom bikarbonom

Dok se grgljanje slanom vodom češće koristi, grgljanje mješavinom sode bikarbone i slane vode također može pomoći u ublažavanju grlobolje. Ova oralna otopina može ubiti bakterije i spriječiti rast gljivica.

Ako osjećate bol u ustima, preporučuje se grgljanje kombinacijom šalice tople vode, četvrtine žličice sode bikarbone i osmine žličice soli. Ovom otopinom ispirite grlo tri ili četiri puta dnevno, a nakon toga isperite usta običnom vodom.

Čaj od kamilice

Prirodno umirujući čaj od kamilice odavno se koristi u medicinske svrhe, uključujući i liječenje upale grla.

Udisanje pare kamilice može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade, uključujući upalu grla. Ispijanje čaja od kamilice može ponuditi istu korist. Također može potaknuti imunološki sustav da pomogne tijelu da se izbori s infekcijom koja je uopće uzrokovala upalu grla.

Pepermint

Pepermint je poznat po sposobnosti osvježavanja daha. Također ima protuupalna svojstva, kao i neka antibakterijska i antivirusna svojstva. Osim toga, sadrži spoj mentol koji pomaže u razrjeđivanju sluzi i smirivanju upale grla i kašlja.

Luk

Luk ima i prirodna antibakterijska svojstva. Sadrži alicin, spoj poznat po svojoj sposobnosti da se bori protiv infekcija.

Svakodnevno uzimanje dodataka češnjaka može pomoći u prevenciji i liječenju infekcija gornjih dišnih putova. Te iste infekcije dišnog trakta mogu potencijalno uzrokovati upalu grla.

Dodavanje svježeg luka prehrani jedan je od načina da iskoristite njegova antimikrobna svojstva. Pokušajte sisati ili žvakati češanj češnjaka. Nakon toga možete oprati zube kako biste ih zaštitili od enzima i poboljšali dah.

Odmor

Na kraju dana, odmor može biti upravo ono što vam treba. Ako osjećate da vas boli grlo, pokušajte se smiriti i pobrinite se da dovoljno spavate. Gubitak sna može povećati rizik od razvoja infekcije. Ozbiljan gubitak sna, čak i za jednu noć, također može dovesti do povećanja upalnih procesa, prenosi Healthline.

You must be logged in to post a comment Login