Ovo su namirnice koje se nikada ne kvare i traju vječno

Koliko puta pripremali neko jelo da biste usred kuhanja shvatili da vam nedostaje namirnica koju ste bacili tokom čišćenja? Za neke namirnice to je sasvim opravdano jer se lako i brzo kvare, ali postoje namirnice koje nikada ne morate baciti ako ih čuvate na odgovarajući način.

1. Med

Čisti med je trajan koliko i ukusan. Jednostavno rečeno on može trajati zauvijek. Ova zdrava namirnica tokom vremena se može kristalizirati i promijeniti boju, ali to je neće učiniti nesigurnom za upotrebu.

Čuvanje: Spremite teglu s medom na hladnom i dobro je zatvorite. Ukoliko se med kristalizira jednostavno staklenku stavite u toplu vodu i bez straha uživajte u ovoj ”pčelinjoj” poslastici.

2. Riža

Sve vrste riže mogu na vašim policama trajati gotovo neograničeno s izuzetkom smeđe riže koja je pokvarljiva jer sadrži visok postotak ulja.

Čuvanje: Držite rižu na hladnom i suhom. Kada ju jednom otvorite spremite je u plastičnu vrećicu za zamrzivač. Još bolje je ako rižu čuvate u haldnjaku.

3. Šećer

Bijeli, smeđi ili u prahu – šećer se nikada ne kvari jer ne podržava razvoj bakterija. Izazov će vam predstavljati samo kako ga sačuvati da se ne pretvori u tvrde kristale.

Čuvanje: Suho i hladno mjesto i kod šećera će dati najbolje rezultate. Da biste spriječili stvrdnjavanje šećera stavite ga u hermetički zatvorenu plastičnu posudu.

4. Osat

Najdraži dodatak salatama i marinadama ostat će nepromijenjen godinama nakon što ga otvorite.

Čuvanje: Čuvajte na hladnom i mračnom mjestu.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login