Ovo su najpopularniji ski-centri u Evropi

Najkvalitetnije i najuzbudljivije skijaške staze na Starom kontinentu. Madona di Kampiljo okuplja džet-set, a proslavila ga je austrougarska carica Elizabeta Sisi.

Sezona skijanja je u punom jeku, pa su ski-centri puni ljubitelja zimskih sportova. Februar, kao i mart su omiljeni meseci ljubiteljima belog sporta, jer je dan duži i sunce jače greje. Na listi najpopularnijih evropskih skijališta nalaze se austrijska, francuska, švajcarska i italijanska, ali su poslednjih godina sve popularnija i bugarska, slovenačka, slovačka…

AUSTRIJA

Foto: Thinkstock

Majrhofen

Jedino mesto u Austriji u kojem može da se skija i leti je Majrhofen. Skijališta se nalaze u podnožju Hintertuksa, ali i na samom glečeru. Staze su besprekorne i za početnike i za eksperte, a priroda je čarobna. Nadmorska visina je 3.500 metara. Ako žele u noćni provod, posetioci mogu da skoknu do Insbruka, koji je od Majrhofena udaljen 50 minuta vožnje, ili do Salcburga, koji se nalazi na sat i po vožnje autom.

Arlberg

U ovoj austrijskoj regiji izdvajaju se dva ekskluzivna sela koja svake godine u velikom broju posećuju ljubitelji zimskih sportova. To su Leh i Zirs, koja dele isti ski-pas i dobro su povezani. Zirs je na visini od 1.716 metara, a Leh na 1.450 metara i predstavljaju odličan izbor za početnike i sve one koji žele miran odmor.

Nasfeld

Skijalište Nasfeld u Koruškoj, na samoj granici sa Italijom, jedno je od modernijih kada su u pitanju žičare i staze, ali i smeštajni kapaciteti. Proteže se na nadmorskoj visini od 1.300 do 2.000 metara, a staze su uglavnom crvene kategorije. Tu se nalazi i najsavremenija evropska žičara – Milenijum ekspres.

Kicbil

Ovo je najpopularnije austrijsko skijalište, smešteno u Tirolu, a posebnim ga čini činjenica da je u pitanju prelep srednjovekovni grad i to što se u njemu organizuje najpoznatija skijaška trka – muški spust Svetskog kupa na brdu Hanenkam, na čuvenoj stazi Štrajf. Ovaj centar je poznat po prelepoj tirolskoj arhitekturi, ali i po buticima u kojima se dobro kupuje, saunama, bazenima i centrima za masažu.

ŠVAJCARSKA

Foto: Thinkstock

Sas Fe

Vrhovi Alpa oduvek su bili meta skijaša, a za mnoge je to pre svega švajcarski biser – Sas Fe, kojem se profesionalci rado vraćaju, jer znaju da snega ovde ima čitave godine. Za to je zaslužan glečer koji se spušta pravo u dolinu i u čijoj blizini se nalazi nekoliko grandioznih pećina. Skijaške staze su savršeno uređene i zauzimaju površinu od skoro 150 km. Pošto Švajcarska poštuje princip ekološke zelene zemlje, motornim vozilima je zabranjen prilaz. Od parkinga je organizovan prevoz autićima koji idu na električni pogon. Skijalište je raj za snoubordere, jer se tu nalazi veliki park za profesionalne bordere i jedan manji za amatere. Posetioci mogu da uživaju i u raznim turističkim sadržajima, pa i u rotirajućem restoranu na najvišoj nadmorskoj visini u svetu.

Zermat

U središtu švajcarskih Alpa nalazi se Zermat, koji se smatra skrivenim rajem na zemlji. Ipak, ovaj raj više nije tako skriven, jer je postao veoma popularan i iz godine u godinu beleži sve veći broj posetilaca. Veoma je visoko, žičare se penju na vrhove iznad 3.400 metara, što skijašima garantuje adrenalinski boravak. A tek kada uđu u lift koji ih vodi na vrh Meterhorn visok 3.899 metara i najstrmiju skijašku stazu na svetu…

Sen Moric

Evropski i svetski džet-set najradije skija u Sen Moricu u Alpima. Turisti zadovoljstvo pronalaze u dobrim stazama (oko 400 km) i udobnim žičarama, ali i na golf-terenu, biciklističkim stazama, alpinizmu, jahanju, igranju pola i kriketa… Ovde se nalazi mnogo luksuznih hotela i restorana koji ima impozantan pogled sa najvišeg vrha Piz Nair (3.057 metara).

FRANCUSKA

Foto: Thinkstock

Šamoni

Ovo je jedan od najznačajnijih alpnističkih centara ne samo u Evropi, nego i u svetu. Nalazi se u podnožju masiva Mon Blan, a sa italijanskim gradom Kurmajor je povezan tunelom dugim 11,6 km koji prolazi kroz sam masiv. Iznad Šamonija se nalazi vrh – Egile du Midi, a do njega vozi najviša žičara na svetu. Sa 3.842 metra nadmorske visine polazi najduži spust na svetu preko lednika dugog 22 km. U Šamoniju su održane prve zimske olimpijske igre 1924. godine, a danas je na glasu ne samo zbog dobrih staza, nego i zbog očuvanih živopisnih fasada, noćnog života i prijatnog lokalnog stanovništva.

Val di Isere

Za mnoge je ovo centar skijanja, jer 300 km duge staze, od kojih je 131 kategorizovana, i 90 savremenih liftova donose čisto zadovoljstvo. Jedan od najlepših gradića – Val di Isere se nalazi u dolini reke Isere, visoko u Alpima i utočište je za uživanje na skijama, ali i za provod. Izgrađeno je mnogo hotela i vila, jer broj posetilaca stalno raste, kao i sbroj kijaških autobusa koji vode pravo do žičare. Mesto je spojeno sa susednim Tignesom sa stazama za početnike i profesionalce.

Val Torens

Skijalište ima status najprestižnijeg u Francuskoj i nalazi se na visini od 2.600 metara, što ga čini najvišim u Evropi. Ovo je zapravo prirodna uvala, koja je otvorena i osunčana, a snega ima do aprila. Staze su izuzetno kvalitetne, ima ih više od 300, a tu je i 175 žičara. Posetioci mogu da uživaju ne samo u skijanju i snoubordingu, nego i u sankanju, dobrim restoranima i noćnim barovima, kao i u najvećoj diskoteci u Alpima.

ITALIJA

Foto: Thinkstock

Červinija

Početnicima se obično preporučuje ovaj ski-centar u Italiji, smešten na 2.050 metara nadmorske visine, sa lepo uređenim stazama i modernim žičarama. Snega ima i na proleće, pa je taj period godine možda i najbolji izbor za odlazak u ovo šarmantno italijansko mesto.

Paso del Tonale

U Alto Adiđe, na granici Trentina i Lombardije, nalazi se skijalište Paso del Tonale, kojem se ljubitelji zimskih sportova rado vraćaju, jer ima uzbudljive staze na glečeru Presena, koji se ne otapa ni leti. A pritom je, osim po skijanju na nadmorskoj visini od gotovo 3.000 metara, na dobrom glasu i zbog uzbudljivog noćnog provoda i prijatnih restorana. U blizini se nalazi gradić Ponte di Lenjo, smešten u podnožju planine Tonale, iz kojeg se do skijališta može doći gondolom.

Madona di Kampiljo

Elitni ski-centar okuplja evropski i svetski džet-set, ljubitelje zimskih sportova, one koji vole da budu viđeni, prisustvuju kulturnim i sportskim manifestacijama, kao što su trke za Svetski kup u slalomu i veleslalomu. Raspolaže sa oko 70 km ski-taza. Mesto je bilo popularno i krajem 19. veka, a proslavila ga je austrougarska carica Elizabeta (Sisi), koja je ovde provodila odmore. U njenu slavu se svake godine organizuje kostimirani Habzburg karneval.

Izvor: Novosti

You must be logged in to post a comment Login