Ovo je spisak namirnica koje žene nakon 50. ne bi trebale jesti

Kako biste smršali ako ste zagazili u šestu deceniju, nutricionistica Blanca C. Garcia savjetuje da se potpuno odreknete slatkiša i jedete više povrća.

Stručnjaci su otkrili da se naš apetit mijenja s godinama, ali se usporava i metabolizam.

Nakon pedesete godine života dolazi do smanjenja mišićne mase, a unos male količine hranjivih namirnica, fizička neaktivnost i menopauza mogu ubrzati taj proces.

Kako biste smršavjeli ako ste zagazili u šestu deceniju nutricionistica Blanca C. Garcia savjetuje da se potpuno odreknete slatkiša i jedete više povrća. Prije svega, predložila je da pijete više vode, jer na taj način ne samo da gubite kilograme, već i smanjujete čimbenike rizika za dijabetes tipa

Također, nutricionistica savjetuje smanjenje ili potpuno izbacivanje prerađene hrane, posebice čipsa, peciva i sladoleda.

Većini ovih proizvoda nedostaje kvalitetnih i hranjivih sastojaka. Te su namirnice bogate rafiniranim ugljikohidratima, bojama i šećerom te dovode do debljanja, objasnila je nutricionistica. Podsjetila je na važnost unošenja dovoljne količine proteina, ali i to da nisu samo životinjskog porijekla. Blanca savjetuje da jedete leću, grah, gljive i jljeb od cjelovitih žitarica.

“Uključivanje proizvoda od cjelovitog brašna u prehranu osigurat će vam unos složenih ugljikohidrata i vlakana, koja će vam pomoći da produžite osjećaj sitosti”, rekla je.

Koje izvore proteina treba unositi u organizam tokom posta, otkrila je nutricionistica Jovana Srejić Ferluga.

“Biljni izvori proteina su mahunarke, poput graha, graška, leće i soje, ali i sjemenke i orašasti plodovi. No, važno je zapamtiti da te namirnice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, pa je potrebno kombinirati više namirnica”, rekla je Srejić Freluga, piše Story.hr.

Ovo je spisak namirnica koje kombinacije su dobrodošle u prehrani:

– Žitarice i mahunarke

– Crni grah i riža

– Orašasti plodovi i grašak

– Leća i bademi

– Kruh od pira i maslac od kikirikija, prenosi Radio Sarajevo.

You must be logged in to post a comment Login