Ovo je spisak namirnica koje nikada ne biste trebali podgrijavati, evo zašto

Podgrijavanje hrane u mikrovalnoj postalo je uobičajeno za ljude koji rade u uredima ili one koji za obitelj moraju skuhati ručak večer prije ili rano jutro.

Naravno da je svježe pripremljena hrana najbolji izbor jer je i najzdravija i najukusnija, ali podgrijana hrana nije problem samo zbog okusa već stručnjaci upozoravaju da može biti i neugodna za zdravlje, a ponekad i opasna.

Neke namirnice ne reaguju dobro na podgrijavanje, ali često je veći problem i kako i koliko dugo se čuvaju nakon pripreme. Saznajte na šta posebno paziti te koju hranu na lošem glasu ipak smijete podgrijavati i pod kojim uslovima.

Piletina

Kod piletine uvijek postoji strah od rizika kontaminacije salmonelom, kao i kod jaja.

To može biti posebno rizično kod podgrijavanja u mikrovalnoj, kad toplinski valovi ne prodiru u sve dijelove hrane. To znači da se neki dijelovi hrane termički obrade brže od drugih.

Kad pečete piletinu, posebno je važno često okretati meso kako bi se osiguralo ravnomjerno zagrijavanje iznutra i izvana. Inače, podgrijavanje piletine nije preporučljivo jer ima veću gustoću proteina od crvenog mesa – kada se podgrije, proteini se drugačije razgrađuju i mogu uznemiriti želudac.

Riža

Kod riže je važnije kako je čuvate više nego samo podgrijavanje, naglašava britanska Agencija za sigurnost hrane. Kuhana riža sadrži bakteriju Bacillus cereus i ako je ostavite stajati na sobnoj temperaturi, spore koje proizvodi će se razmnožiti i proizvesti otrove koji uzrokuju povraćanje ili frižideru najviše jedan dan do podgrijavanja, a hladnu iskoristite za salate s tunom, rparadajzom i rukolom.
Krompir

Način na koji krompir čuvate nakon što ga skuhate veći je problem nego samo podgrijavanje. Ako ga ostavite duže vrijeme na sobnoj temperaturi, uvjeti bi mogli biti pogodni za rast Clostridium botulinum, bakterije koja uzrokuje botulizam, posebno ako je zatvoren u foliju. Ponovno zagrijavanje krompira neće uništiti tu bakteriju pa je najvažnije pospremiti krumpir u hladnjak nakon što se ohladi.

Gljive

Prema Europskom vijeću za informacije o hrani, gljive sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi lako mogu uništiti. Ako gljive ne pospremite ufrižider nakon pripreme nego ih ostavite na sobnoj frižideru i ne duže od 24 sata, možete ih zagrijati na preporučenoj temperaturi od 70 stepeni.

Jaja

Poznato je da su jaja bogat izvor proteina, ali mogu biti opasna ako se iznova izlažu zagrijavanju. Nakon što ste skuhali jaja, pojedite ih odmah, a ako stoje duže, jedite ih hladna.

Nemojte ih podgrijavati jer visokoproteinska hrana sadrži puno dušika koji može oksidirati zbog ponovnog zagrijavanja.

Ipak smijete podgrijavati

Špinat i drugo zeleno lisnato povrće može sadržavati visoke koncentracije nitrata, ovisno o tome gdje se povrće uzgaja. Sam nitrat je potpuno bezopasan, ali se može pretvoriti u nitrite, a zatim u nitrozamine, od kojih su neki poznati kao kancerogeni.

Europsko vijeće za informiranje o hrani upozorilo je protiv podgrijavanja špinata, ali je promijenilo naučnim obrazloženjem. Znači, uz odgovarajuće mjere zaštite kao što su pravilno čuvanje i podgrijavanje na odgovarajućoj temperaturi, ipak je sigurno podgrijavati špinat, piše Story.hr.

You must be logged in to post a comment Login