Ovo je šest razloga zašto je dobro imati samo jedno dijete

Nekad odmalena znaš koliko želiš imati djece, a nekad o tom uopšte ne razmišljaš. Nekad sebi zacrtaš samo jedno, nekad i četvero. Nekad shvatiš da te želje ustvari ne želiš provesti u stvarnost, a nekad ti život pomrsi planove. I sve ima svoje prednosti i mane, kao i uvijek.

Kad te neko onako bezobrazno pita “A kad će drugo?”, svašta ti padne na pamet. Ali, jednako kao i kad ti postave bilo koje drugo bezobrazno nepotrebno pitanje, ti ćeš to jednostavno ignorisati i dalje nastaviti svojim putem.

Ako želiš imati jedno dijete, onda je baš to pravi izbor za tebe. Kao i ako ne želiš uopšte imati djece ili ih imati petero.

Ali, pitaš li se ikad koje su zapravo prednosti toga što si roditelj jednog djeteta? Možda im to sljedeći put možeš ubaciti u odgovor, ako želiš pristojno odgovoriti.

Jer, neupitno je da će te kad-tad neko pitati nešto na ovu temu. Stigma koja prati roditelje jednog djeteta potpuno je suluda, ali postoji. Mnogi će reći da su oni zapravo sebični, neki da su slabići, pa će dodati kako žele ostaviti prostora za karijeru, pa kako žele svoj prostor u kući i slično.

I ništa od tog nije niti približno mudro niti pristojno reći. Zato se na to nećeš obazirati, ali možeš baciti oko na prednosti samo jednog djeteta.

1. Jednako su dobri u druženju

Čini se da je revolucionarno istraživanje iz 1987. dokazalo da je ideja o jedincima koji su introvertni i sebični zapravo mit.

Jedinci su jednako vješti u društvenoj interakciji i skloni ekstrovertnosti kao i svi drugi. To otkriće dolazi do izražaja tokom njihovih života, prema studiji iz 2010. godine, kao odrasli oni imaju jednak broj bliskih prijatelja kao i ljudi s braćom i sestrama.

2. Bliži su svojim roditeljima

Posljednjih decenija sve veći broj istraživanja otkrio je da jedinci imaju čvršću vezu sa svojim roditeljima, čak i tokom tinejdžerskih godina. Jedna je često citirana analiza više istraživanja pokazala da su jedinci nadmašili sve druge u pogledu povezanosti s roditeljima.

3. Oni su dobri

Istraživanje studenata medicine u Kini pokazalo je da jedinci (kao i najmlađa djeca u porodici) imaju više ambicija, više različitih interesa, samopouzdanja i inteligentniji su od prvorođenih ili onih rođenih ‘u sredini’.

Čini se da ih te kvalitete otvaraju mnoga vrata. Istraživanje iz 1980. godine pokazala je da je veća vjerovatnost da će jedinci ići na fakultet nego djeca koja imaju braću i sestre, te da će imati bolje plaćene poslove kao odrasli.

4. Bolji su u regulisanju svojih emocija

Ono isto istraživanje iz 1987. pokazalo je da jedinci bolje kontrolišu sami sebe tokom razdoblja koja nisu laka, te da lakše procesuiraju teške osjećaje od djece s braćom i sestrama.

5. Manje je vjerovatno da će biti depresivni kao tinejdžeri

Fascinantno istraživanje iz 2011. godine otkrilo je da adolescencija teže pada onima s braćom i sestrama, te da je veća vjerovatnost da će to kod njih rezultirati depresijom. Dakle, čini se da to što neko nema braću i sestre, toj osobi čini teška razdoblja malo manje teškima.

6. Ekološki su prihvatljiviji

Dobro, ovo je argument za koji bi se mnogi mogli zakačiti. Ali, ako već idemo u krajnosti, jedno je švedsko istraživanje iz 2017. pokazalo da ako porodice u razvijenim zemljama imaju jedno dijete manje, to bi moglo uštedjeti oko 58,6 kubičnih tona ugljika godišnje.

Naravno, niti jedni niti drugi nisu superiorniji niti manje vrijedni. Sve je na onom kako se osjećaš i šta želiš, te kako ti se život posloži. Ali, ako te već neko povuče za jezik, pa kaže da svom djetetu činiš zlo ako mu ne ‘daš’ brata ili sestru, duboko diši i upotrijebi ove argumente. Jer, zapravo, možda svom djetetu, a i sebi činiš veliku uslugu, piše 24sata.hr.

You must be logged in to post a comment Login