Ovo je prva knjiga izabranih djela Zvonimira Šubića

Srebrenički pisac Zvonimir Šubiću rođen je 1902. godine, a o njemu veoma malo se zna. Često se spominje da je rođen 16. decembra, a prema informacijama do kojih je došla Narodna biblioteka Srebrenica u knjizi rođenih je te godine upisan samo jedan Šubić i to 11. decembra.

Romanopisac i pripovjedač Zvonimir Šubić, osnovnu školu završio je u rodnoj Srebrenici, dok će gimnaziju završiti u Beogradu. Poznato je i da je dio svog profesionalnog života proveo službujući u Beogradu, a kasnije i u Banja Luci, u kojoj ga zatiče Drugi svjetski rat.

Zvonimirov otac Mijo bio je pekar. Majka Anka, rođena Jakšić, bila je iz Bajine Bašte. Prvi njegov objavljen rad bila je priča “Ljuša”, objavljena u časopisu “Venac”.

Za svoje vrsno književno djelo, Šubić je dobitnik i nekoliko književnih nagrada. Za roman “Kobna zemlja” dobitnik je nagrade redakcije “Politike”, a za pripovijetku “Fazlića potok” dobio je nagradu Društva prijatelja umjetnosti “Cvijeta Zuzorić”.

Neka od najznačajnih djela ovog našeg Srebreničanina jesu zbirka pripovjedaka “Fazlića potok” (1934), “Heroj u papučama” (1935), kao i roman “Kad se carstva mijenjaju” (1955).

Umro je u Sarajevu 29. februara 1956. godine, ali sjećanje na njega i njegov život ostaje zapisano u djelima itekako značajnim za srebreničku kulturu, istoriju i tradiciju.

Udruženje „ADOPT“ u sklopu dokumentacionog centra donosi nam prvu knjigu iz izabranih djela Zvonimira Šubića.

Knjigu možete pročitati na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login