Ovo je pet najskupljih parfema na svijetu

Svake godine parfumeri nastoje stvoriti ambiciozne i jedinstvene mirise kako bi se istaknuli na tržištu, ali i osvojili mnoge. No među ogromnim brojem luksuznih parfema u ponudi, neki su za nijansu iznad ostalih, kako u pogledu kvalitete mirisa tako i u pogledu cijene.

Ovi ultraluksuzni parfemi su poput umjetničkih djela, kako u smislu zamršene igre nota tako i u pogledu pakiranja i bočica. Na vrhu liste najskupljih mirisa je Shumukh. Lansiran 2019., ovaj mošusni miris napravljen od ruže i sandalovine košta više od milijuna eura.

DKNY stoji iza drugog najskupljeg parfema na svijetu, Golden Preciousa. Razvijen s dizajnerom Martinom Katzom, ovaj voćni, cvjetni miris s notama cvijeta naranče, ljiljana, šljive i mošusa dolazi u luksuznoj bočici prekrivenoj draguljima iz cijelog svijeta. Njegova je cijena tek nešto manja – 900.000 eura, piše Index.hr.

Bulgari, Clive Christian Perfume i Gianni Vive Sulman također su odabrali raskošne bočice za svoje luksuzne parfeme. Gotovo svi ovi limitirani mirisi ukrašeni su zlatom i dragim kamenjem.

5. Parfum VI by Gianni Vive Sulman

Cijena: bočica se prodavala po cijeni od 80.678,50 eura

Ovo ograničeno izdanje parfema lansirano je još 1998. godine. Parfem s jasminom i posebnom ružom iz Grassea nekoć je bio omiljeni parfem kralja popa Michaela Jacksona. Bočica od zlata, dijamantni čep, dijamanti, rubini i zlatni ključ doprinijeli su visokoj cijeni ovog mirisa. Parfem je bio ograničen na svega 173 komada.

4. Clive Christian No. 1 Imperial Majesty

Cijena: bočica parfema od 500 ml se prodavala po cijeni od 194.897,50 eura

Godine 2006. Clive Christian je odlučio da će svojim vrlo posebnim kupcima ponuditi 500 ml apsolutnog parfemskog ulja u najfinijoj bočici koju su on i majstori puhači stakla u velikom starom francuskom obrtu Baccarat mogli osmisliti.

Svaki parfem sadržavao je najkoncentriraniji oblik mirisnog ulja i stoga imao neusporedivu dubinu i dugotrajnost. Parfem sadrži mješavinu ružinog ulja, jasmina i tahićanske vanilije, a kreirala ga je poznata britanska parfumerka Roja Dove. Dizajn boce krase 18-karatno zlato i 5-karatni dijamantni ovratnik.

3. Opera Prima by Bulgari

Cijena: bočica se prodala po cijeni od 226.625,00 eura

Iako je parfem lansiran 2014. godine, Bulgari ga je privatnom kupcu prodao tek 2021. Radi se o mirisu Opera Prima koji je dizajnirala majstorica parfumera Daniela Andrier.

Sliven u izuzetnu bočicu koju je kreirao proslavljeni staklar Venini i inspiriran rimskom amorfom, ovaj parfem je nadopunjen citrinom od 250 karata, ametistom od 4.45 karata i dijamantima od 25 karata.

2. DKNY Golden Delicious Million Dollar

Cijena: 906.500,00 eura

Ovo ograničeno izdanje parfema stvoreno je za aukciju Action Against Hunger 2011., a iznos od prodaje išao je toj organizaciji. DKNY se za izradu mirisa udružio sa slavnim dizajnerom nakita Martinom Katzom.

Bočicu su izradili majstori draguljari koji su proveli više od 1500 sati pažljivo postavljajući 2909 dragulja iz cijelog svijeta, uključujući 2700 bijelih dijamanata, 183 žuta safira, Cabochon safir iz Šri Lanke, tirkizni Paraiba turmalin iz Brazila, četiri dijamanta brušena ružama i petnaest ružičastih dijamanata iz Australije.

1. Shumukh

Cijena: 1.173.917,50 eura

Shumukh sadrži tri litre parfema i sastoji se od najfinijih prirodnih sastojaka iz najudaljenijih kutaka svijeta. Ukrašen je s 3571 dijamantom, zlatom, srebrom, biserima i topazom. Shmukh je trenutno najskuplji i najluksuzniji uniseks parfem na svijetu, procijenjen na 1.295 milijuna dolara.

Predstavljen 2019. godine u plesnoj dvorani Armani u Burj Khalifi, Shumukh je mješavina sastojaka poput indijskog agar drveta, sandalovine, mošusa, turske ruže i nekoliko drugih. Asghar Adam Ali, poznati parfumer iz Dubaija, osmislio je ovaj miris, a izveli su ga renomirani obrtnici i majstori iz Italije, Francuske i Švicarske.

S kožnim vitrinom visokom gotovo 2 metra, pakiranje je umjetničko djelo za sebe, a otvarajući se otkriva bocu ukrašenu amblemima kulture UAE-a. Baza je ukrašena s tri zlatne arapske čistokrvne školjke i tri srebrne školjke, od kojih svaka ima po jedan pravi biser.

Minijaturni globus sa zlatnim kontinentima i tri prekrasne ruže u ružičastom zlatu i dijamantnoj prašini zaokružuju set. Od podnožja, tri mramorna stupa uzdižu se do zlatne kupole na vrhu sa zlatnim sokolom optočenim dijamantima. Postoji, naravno, samo jedna boca, pa je iznimno rijetka i skupa i s vremenom će joj vrijednost rasti, prenosi N1.

You must be logged in to post a comment Login