Ovo će biti najtoplija godina na Zemlji

Podaci zaključno sa krajem oktobra pokazuju da su ovogodišnje temperature znatno iznad bilo kog perioda u prethodnoj godini.

Takvo povećanje temperature, ističu meteorolozi, rezultat je kombinacije jakog meteorološkog fenomena El Ninja i globalnog zagrijevanja, prenio je BBC.

Uoči Konferencije o globalnim klimatskim promjenama u Parizu, WMO je objavila okvirni izvještaj o klimatskim promjenama za ovu godinu.

“Sve ukazuje da će 2015. biti najtoplija godina od kada se vrše mjerenja sa, takođe, najvišom temperaturom površine okeana. Najvjerovatnije će biti prekoračen prag od jednog stepena Celsijusa. Sve su to izuzetno lošše vijesti za planetu”, kazao je generalni sekretar WMO Majkl Džerod na konferenciji za novinare u Ženevi.

WMO upozorava na enormni rast temperature na globalnom nivou zbog kombinovanih posljedica efekta El Ninja i antropogenih uticaja.

U petogodišnjem izvještaju WMO navodi se da je period od 2011. do 2015. godine bilo najtoplije razdoblje na Zemlji sa brojnim ekstremnim manifestacijama klimatskih promjena.

“Emisiju gasova staklene bašte koji uzrokuju klimatske promjene je moguće kontrolisati. Imamo i znanje i alate potrebne za takvu reakciju. Sada imamo izbor, ali neće ga imati buduće generacije”, poručio je Džerod i dodao da se nastavak globalnog zagrijevanja pod uticajem fenomena “El Ninjo” očekuje i naredne godine.

Izvor: Tanjug

You must be logged in to post a comment Login