Ovi simptomi mogu ukazivati da ste pretjerali sa unosom kofeina

Mnogi ne mogu da zamisle dan bez par šoljica kafe, ali nerijetko se dešava da unesemo i previše ovog napitka što može izazvati posljedice.

Za mnoge od nas kofein je neophodan kako bi se razbudili i dobili energetski bust za početak dana. Međutim, prevelika količina kofeina dnevno negativno utiče na vaš organizam.

Postoje znakovi i simptomi koji mogu da ukažu da ​​je vaš unos kofeina prekomjeran.

Kofein nije nužno loš za nas, kako objašnjava Šona Vilkinson, vodeći nutricionist u “Dr.Vegan”.

Međutim, ona dodaje da razgovor o kofeinu još uvijek traje u zdravstvenoj i medicinskoj zajednici, pri čemu neki sugerišu da je to važan deio naše svakodnevne ishrane, a drugi sugerišu da bi bilo dobro da ga izbjegavamo.

Nesanica

“Možda najasniji znak da ste previše kofeina je nemogućnost utonuća u san. Kofein je stimulans koji može odloži vrijeme vašeg unutrašnjeg sata, ostavljajući vaš mozak potpuno budnim dok je vaše tijelo spremno za spavanje”, kaže nutricionistkinja.

Anksioznost i nemir

“Kofein je stimulans centralnog nervnog sistema, što znači da može da utiče na ravnotežu neurotransmitera u vašem mozgu i da doprinese osjećaju anksioznosti i nemira. Ako ste za početak anksiozna osoba, kofein će vjerovatno pogoršati ove osjećaje s obzirom na povećanu energiju koju daje vašem mozgu”, otkriva ona.

Mišićni tremor i trzaji

S obzirom na to da kofein stimuliše nervni sistem i pojačava nervnu aktivnost, nije neuobičajeno da doživite drhtanje mišića i trzaje nakon konzumiranja posebno velike doze.

“Ovi trzaji su najčešći u rukama i kapcima, ali se mogu javiti bilo gdje po tijelu”, kaže.

Problemi sa stomakom

Možda vam je poznata iznenadna potreba za nuždom nakon ispijanja kafe.

“To je zato što kofein ima blagi laksativni efekat kada se konzumira, što često dovodi do grčeva u stomaku ili nelagodnosti. Kofein takođe uzrokuje da vaše tijelo poveća proizvodnju kiseline u vašem želucu, što može dovesti do drugih neugodnih simptoma kao što su refluks kiseline ili gorušica”, dodaje.
Iritacija kože

Neki ljudi su zapravo alergični na kofein.

“Simptomi ove specifične alergije uključuju osip koji svrbi i sastoji se od crvenih kvržica, oticanja usana i jezika, a u nekim slučajevima i koprivnjače. Zapamtite da neki kozmetički brendovi koriste kofein kao sastojak u raznim kremama i serumima pa uvijek provjerite etiketu”, dodaje.

Promjene raspoloženja

Kofein takođe može uticati na vaše raspoloženje, što dovodi do promjena raspoloženja i razdražljivosti.

“Budući da utiče na vaš centralni nervni sistem, može povećati oslobađanje ekscitatornih neurotransmitera poput dopamina, što vam daje početno podizanje prije nego što izazove krah u vašem raspoloženju kada kofein nestane”, dodaje, prenose Novosti.

You must be logged in to post a comment Login