Ove zime prvi skijaši na Bukovoj Glavi kod Srebrenice

Lijepe vijesti iz Srebrenice stižu danas, a to je pokretanje skijališta Bukova Glava i dolazak prvih skijaša ove zime.

Ovu informaciju danas je rekao načelnik Srebrenice Mladen Grujičić prilikom obraćanja odbornicima lokalnog parlamenta prije usvajanja Nacrta budžeta ove opštine za narednu godinu.

On nije naveo više detalja o uređenju staze i pripreme za zimu, kao ni ko i pod kakvim uslovima će koristiti pomenutu lokaciju.

Skijalište Bukova Glava nastalo je pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, a ime je dobilo po istoimenom vrhu brda nadomak Srebrenice.

O tome više je u svom tekstu iz 2016. godine na RTV Srebrenica pod nazivom „Turistički potencijal Srebrenice zimi“ pisao Marinko Sekulić, od ove godine u penziji.

“Srebrenica je do posljednjeg rata imala skijalište sa ski liftom, planinarskom kućom sa tri sobe za prenoćište, kuhinjom i salom za dnevni boravak i osvježenje skijaša. Tu se mogla iznajmiti i oprema za skijanje”, navodi on.

Skijalište je izgrađeno na na inicijativu nekolicine zaljubljenika u zimske sportove a rađeno je sredstvima SOFK-e Srebrenica i uz pomoć volontera i članova Planinarsko-skijaškog društva koje je u međuvremenu osnovano.

“Na skijalištu su, posebno vikendom, bile desetine starih i mladih Srebrenčana, a dolazili su i gosti iz drugih gradova. Organizovane su škole skijanja i počela su se održavati takmičenja. Jedna grupa mladih Srebrenčana je čak na državnom prvenstvu u skijanju i sankanju za mlade do 18 godina predstavljala reprezentaciju BiH na Šarplaninskom kupu održanom na Popovoj Šapki, planini pored Tetova u Makedoniji”, navodi se u tekstu, a vođa te ekipe bio je upravo Sekulić.

“Počele su dolaziti i organizovane grupe izviđača iz Beograda i Splita za koje je bivala organizovana škola skijanja, a boravak i smještaj u hotelu Domavia. Počelo se bilo razmišljati o nabavci većeg ski lifta i produžetku staze, građen je pristupni put do same planinarske kuće, onda je došao rat. Kuća je zapaljena, lift uništen, a kako je tu jedno vrijeme bila linija razdvajanja, sam teren skijališta dugo je bio miniran i tek nekoliko godina iza rata je očišćen od mina”, piše Sekulić u svom tekstu.

Ovo je svakako lijepa vijest, posebno za Srebreničane koji žive van granica ove opštine, države, kontinenta, a kakvo je mišljenje naših sugrađana, pišite nam u komentare.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

You must be logged in to post a comment Login