Ove sobne biljke ublažavaju nesanicu: Pročišćavaju zrak i djeluju umirujuće

Osim što su dekorativne, kućne biljke mogu da unaprijede vaš život i zdravlje. Neke biljke su poznate po svom umirujućem i blagotvornom dejstvu na tijelo, a mogu čak i da vas uspavaju.

Ako ste dosad bili protivnik cvijeća u spavaćoj sobi, možda ćete promijeniti mišljenje. Ovih pet biljaka trebalo bi da držite u spavaćoj sobi ako imate probleme s nesanicom.

Areka palma

Ova biljka pročišćava i vlaži zrak, uklanja toksine i ugljendioksid. Posebno je poželjna tokom hladnijih dana dok se kuća zagrijava. Poznato je da grijanje u hladnim mjesecima isušuje grlo i nos, pa teže tonemo u san.

Blagotvornost ove biljke dobro je poznata mnogima. Ona tokom noći oslobađa kisik, pa je dobro da je držite u spavaćoj sobi.

Fikus benjamin

Ovo je broj jedan među biljkama čistačima zraka. Fikus benjamin uklanja čak 70 posto benzena, amonijaka i toluena i drugih nečistoća iz zraka koje dolaze od kućnog namještaja.

Svekrvin jezik

Biljka je dobra za dišne organe, a smanjuje glavobolje i snižava krvni pritisak. Poput aloe vere neutrališe ugljendioksid u prostoriji tokom noći. Zasigurno ćete se puno bolje odmoriti s ovom biljkom u blizini spavaće sobe, piše Informer.rs.

Nefrolepis

Ova vrsta paprati je bogata esencijalnim uljima, flavonoidima i drugim korisnim materijama koje umirujuće djeluju na nervni sistem. Nefrolepis vam pomaže da se nosite s posljedicama stresa, a kao rezultat toga osigurava vam da brže zaspite i imate miran san, prenosi Dnevni avaz.

You must be logged in to post a comment Login