Ove namirnice će spasiti vaš organizam od prehlade i pomoći vam da smršate

Snažan imuni sistem i održavanje zdrave težine jesu osnovni aspekti opšteg blagostanja. Zamršena veza između imuniteta i gubitka težine često uključuje faktore kao što su zapaljenje i oksidativni stres. Antiinflamatorna pića, bogata antioksidansima, pojavila su se kao moćni saveznici u podršci imunitetu i kontroli težine.

Sok od šargarepe i đumbira ističe se kao moćan eliksir koji može znatno doprinijeti i jačanju imuniteta, ali i gubitku težine. Prepuna antioksidansa, ova živahna mješavina dobijena od šargarepe i đumbira pruža hranljivi podsticaj koji podržava odbranu tijela od bolesti i upala.

Osim osnovne verzije recepta, koja uključuje u sokovniku iscjeđene šargarepu i đumbir, postoje i verzije s dodatkom citrusa (limuna i narandže) i jabuke, koji takođe doprinose jačanju imuniteta.

Dobrobiti šargarepe

Šargarepa ne samo da popravlja vid i da je antikancerogena, ona kožu čini mladom i zdravom. Takođe, dobra je za srce, zube i desni, čisti tijelo i štiti od srčanog udara.

Ljekoviti korijen đumbira

“Đumbir sadrži bioaktivna jedinjenja kao što je gingerol, za koji se pokazalo da smanjuju upalu i poboljšavaju imuni odgovor. Šargarepa i đumbir su takođe puni vitamina i minerala, posebno vitamina C i A. Vitamin C je posebno poznat po jačanju imuniteta, ima sposobnost da podrži odbranu tijela od infekcija”, kaže Grin.

Đumbir ublažava želudačne tegobe i nadutost, stimuliše sekreciju mukusa, ublažava kašalj i olakšava bol u grlu. Posjeduje antibakterijska, antigljivična i antitoksična svojstva, zbog čega se koristi kao prevencija gripa i prehlade.

On takođe ima antihistaminsko djelovanje i zbog toga se koristi kod alergija, ima protivupalna svojstva zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Hemijski sastojci koje sadrži đumbir su korisni u sprečavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale. piše B92.

You must be logged in to post a comment Login