Ove jeseni nekoliko akcija i mirovnih projekata u Srebrenici

Udruženje “Sara-Srebrenica” nedavno je promovisalo projekte koji će se realizovati ove jeseni u Srebrenici.

Jedan od projekata implementira se uz podršku OSCE-a i sa Koalicijom Srebrenica, sa ciljem podizanja javne svijesti o incidentima iz predrasuda i zločinima počinjenim iz mržnje, te njihovoj prevenciji.

Aktivnosti su usmjerene na građane Srebrenice i na predstavnike vlasti, a pored edukativnih sadržaja, provešće se i kampanja usmjerena na prevenciju govora mržnje i zločina počinjenih iz mržnje.

“Važno je da ukažemo javnosti da prepoznaju i adekvatno reaguju na incidente i zločine počinjene iz mržnje, i važno je da znaju da postoje mehanizmi koji se mogu koristiti u sprečavanju i sankcionisanju takvih pojava”, navode iz Udruženja “Sara-Srebrenica”.

Kako kažu, namjera im je i da osnaže mrežu podrške osobama i organizacijama koje su usmjerene na pozitivne promjene i koje su spremne reagovati i osuditi događaje koje doprinose podjelama i utiču na sigurnost pojedinaca i grupa građana.

“Pred nama je oktobar, izbori su blizu, a svi godinama svjedočimo koliko političari koriste govor mržnje u javnim istupima, što u velikoj mjeri unosi nepovjerenje i strah među stanovništvo, kako BiH, tako i Srebrenice”, saopšteno je iz ovog Udruženja.

You must be logged in to post a comment Login