I ove godine Rudnik olova i cinka Sase premašio proizvodnju

U prvih jedanest mjeseci ove godine Rudnik olova i cinka Sase premašio je proizvodnju za 3,2 odsto.

Srebrenički rudnik posluje u sklopu preduzeća “Gross” koja je u vlasništvu britanske kompanije “Mineko” i ove godine ostvario je rekordnu proizvodnju rude, 306.372 tone rovne rude ili za 3,2 odsto više od plana.

Srebrenički rudnik zapošljava 527 radnika, od čega je 37 primljeno u ovoj godini, 5 radnika manje nego prošle godine, i prosječna plata je 953 KM. U protekle dvije godine u rudniku se penzionisalo 104 radnika na čija mjesta su došli novi, mladi ljudi.

“U tom periodu isplatili smo oko 200.000 KM za otpremnine penzionisanim radnicima, a istovremeno smo finansirali doškolovavanje i prekvalifikaciju za oko 300 novozaposlenih. Time smo stvorili bazu kvalifikovanih mladih radnika sposobnih za rad na duži period”, rekla je predsjednica Upravnog odbora preduzeća Jelena Petrić.

Ona ističe da preduzeće ulaže velika sredstva u prekfalifikaciju radnika, obuku i modernizaciju postrojenja, mašina i sigurnosti na radu.

“Prema ugovoru o koncesciji koji smo potpisali trebali smo tokom 30 godina da investiramo 28 miliona KM. Od 2007. pa do prošle godine mi smo investirali taj novac, ove godine smo investirali 3 miliona maraka za obnavljanje i osavremenjivanje mašinskog parka, sredstava za rad i opreme. U naredno periodu investiraćemo još 5.246.695 KM”, kazala je Petrićeva.

You must be logged in to post a comment Login