Ovaj znak upozorenja može se pojaviti i do nedelju dana pre moždanog udara

Iako se moždani udar može dogoditi iznenada, prvi znaci se ponekad javljaju danima ranije. Studija objavljena u časopisu Američke akademije za neurologiju sugeriše da je 43 odsto pacijenata sa moždanim udarom iskusilo simptome moždanog mini-udara do nedelju dana ranije.

Moždani mini-udar ili prolazni ishemijski napad uzrokovan je poremećajem dovoda krvi u mozak, baš kao i pravi moždani udar, jedina razlika je što su moždani mini-udari privremeni.

Posmatrajući 2.416 ljudi, istraživači su otkrili da je 549 pacijenata imalo manje moždane udare pre hitne pomoći. Jedan od najčešćih znakova koji mogu upozoriti na predstojeći moždani udar je iznenadna glavobolja.

“Glavobolje povezane sa moždanim udarom razlikuju se od standardnih glavobolja jer se javljaju iznenada. Bol je jak i može se nalaziti u bilo kom delu mozga. Ponekad je glavobolja praćena mučninom, vrtoglavicom, iskrivljenim vidom i dezorijentacijom, pa se može pogrešiti. Međutim, ključna razlika između ova dva stanja je u tome što glavobolje povezane sa moždanim udarom dovode do gubitka osećaja, dok migrene dovode do pojačanih senzacija”, objasnio je dr Piter Bajrom za Ekspres, javlja B92.net.

You must be logged in to post a comment Login