Ova kuća proizvodi 3 puta više energije nego što je troši

Ultimativni eko dom osmislili su Norvežani. Na tržištu predstavljaju kuću koja proizvodi tri puta više energije nego joj je potrebno.

Eko kuću dizajnirali su norveški centar za istraživanje emisija zgrada i arhitekti iz firma Snohetta, a ona zahvaljujući ovoj saradnji proizvodi tri puta više energije nego joj je potrebno, piše Daily Mail.

Sagrađena u Larvicku u Norveškoj, eko kuća predstavlja budućnost – ima krov prekriven sa 150 kvadratnih metara solarnih panela koji proizvode struju. Krov je nagnut točno 19 stepeni prema jugoistoku kako bi se osiguralo da upije što više sunčevog svjetla.

Ta se energija, između ostalog, koristi i za grijanje vode. Kuća sadrži i kolektore kišnice koja se koristi u toaletu i vrtu. I prozori su dizajnirani kako bi u kuću usmjerili što je više moguće sunčeva svjetla i tako održali toplinu doma.

Dizajneri kažu da bi kuća trebala proizvoditi 19.200 kWh struje godišnje putem solarnih panela, dok solarni kolektori koji se koriste za grijanje vode prikupljaju 4.000 kWh godišnje. Međutim, kući je potrebno svega 7.272 kWh godišnje.

Svaki sprat ima samo jedan radijator koji može ugrijati cijelu kuću. Svaka soba ima senzore koji osiguravaju da se zrak i svjetlo usmjereni prema onima koji je koriste.

A osim uobičajenih aparata i prostorija koje zahtijevaju električnu energiju, ova kuća ima još i bazen i saunu koji se takođe griju. U sklopu kuće dolazi i trpezarijski sto vani te vrt u kojem se može uzgajati vlastito povrće.

Energija koju proizvodi kuća, kažu dizajneri, može se koristi i za punjenje električnog automobila.

Izvor: Dnevnik.hr

You must be logged in to post a comment Login