Otvoreni “Dani maline” u Bratuncu

Danas je u Bratuncu svečano otvoren 10. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma “Dani maline 2016”.

Ovu manifestaciju tradicionalno organizuje Opština Bratunac uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i međunarodnih organizacija CARE International i Japanske agencije za međunarodni razvoj (JICA).

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović izrazio je zadovoljstvo što je na sajmu učešće uzeo veliki broj izlagača, kako iz oblasti malinarstva tako i poljoprivrede, mašinstva, prehrambene industrije i turizma.

“Malina je strateško opredjeljenje ove opštine, i ove godine očekujemo prihod od oko 15 miliona KM, a cilj nam je da taj prihod bude preko 30 miliona KM. Mi smo postali prepoznatljivi u regiji Birač po proizvodnji maline, a posebno mi je drago što imamo, pored velikih hladnjača u Bratuncu i Srebrenici, i tri mini hladnjače. Danas su ovdje izlagači i iz drugih opština, što samo potvrđuje da je ovaj sajam od velikog značaja“, rekao je Mlađenović.

Ambasador Kraljevine Holandije Julijan Krak izjavio je da mu je izuzetno drago što je prisutan veliki broj izlagača, ali i posjetilaca, čime se dokazuje da su organizatori zajedničkim snagama uspjeli u namjeri da ovaj sajam podignu na viši nivo.

“Drago mi je što vidimo svi da će proizvodnja maline poboljšati uslove života opštine Bratunac, a posebno mi je drago što sam ja lično opet na otvaranju ovog sajma, a nadam se da će se to ponoviti i narednih godina“, kazao je ambasador Krak.

Ispred međunarodne organizacije CARE International govorila je Sumka Bučan, koja je rekla da iz godine u godinu sajam raste, sve je veći broj izlagača, a posebno je naglasila da je organizacija CARE International od početka u organizacionom odboru ovog sajma.

“Izuzetno sam zadovoljan što je organizacija sprovedena na vrhunski način i što su na sajmu učešće uzeli, pored malinara, i drugi proizvođači i preduzetnici“, rekao je Dragan Zarić, ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Japanska agencija za međunarodni razvoj od 2014. godine pomaže razvoju opštine Bratunac, a posebnu podršku daju uzgoju maline.

“Ogromno zadovoljstvo mi predstavlja to što sam ponovo ovdje i što imam priliku da čestitam načelniku i Opštini na uspješnoj organizaciji. Takođe se nadam da će proizvodnja maline, koju i mi podržavamo, uspjeti da poboljša uslove života stanovnika Bratunca“, rekao je Mijoši Hiroki, glavni savjetnik JICA u BiH.

Predviđeno je da se danas održe i dva stručna predavanja iz oblasti malinarstva, pčelarstva, mljekarstva i plasteničke proizvodnje, kao i izvlačenje nagrada za posjetioce sajma.

Na sajmu je učešće uzelo 65 izlagača iz Bratunca i Srebrenice, ali i iz regiona.

Za proizvođače maline iz ove regije u ovom trenutku najznačajnija je cijena maline koja još nije poznata.

Više fotografija potražite na našoj zvaničnoj Facebook stranici.

Piše: D. Vučetić Foto: M. Kojić

You must be logged in to post a comment Login