Otvoreni “Dani maline 2017” u Bratuncu

U Bratuncu je zvanično otvoren 11. međunarodni sajma poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma „Dani maline“ koji se održava od 30. juna do 1. jula u Bratuncu.

Sajam su  svečano otvorili ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i načelnik opštine Bratuna Nedeljko Mlađenović

“Bratunac je prije 20, 30, 40, godina bio poznat po proizvodnji maline, tada je oa bila dopunska proizvodnja. Proizvođači su bili zaposleni i bilo šta da zarade dobro im je došlo. Međutim, posljednjih godina ovo postaje osnovna proizvodnja za mnoga domaćinstva, a pored nas i mnogi drugi ulaze u proizvodnju zbog čega je konkurencija velika. Mi smo to na vrijeme shvatili zbog čega želimo da zaokružimo proizvodnju”, kaže načelnik Mlađenović.

On ističe da je urađena kompletna protivgradna zaštita opštine, otvorena je firma koja se bavi uzgojom kvalitetnih sadnica maline, a u toku su radovi završetak sistema za navodnjavanje koji će pokriti kompletnu opštinu Bratunac čime se unapređuje proizvodnja maline.

“Mi smo prošle godine imali oko 13 miliona KM dobiti od proizvodnje maline gdje se proizvodnjom bavi 1.500 domaćinstava. Za pet godina cilj nam je da povećamo proizvodnju na 10.000 tona i  ostavrimo prihode od oko 30 miliona KM, što bi značilo 5.000 radnih mjesta”, objašnjava Mlađenović.

Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i ove godine je pomoglo ovaj sam, a rečeno je da se proizvodnja maline u ovom entitetu povećeva, ali da nisu zadovoljni tehnologijom proizvodnje.

“U Republici Srpskoj u porastu je proizvodnja maline i cilj nam je unapređenje kvaliteta proizvodnje na čemu ćemo raditi u narednom periodu. Bosna i Hercegovina je deveta zemlja u svijetu po izvozu maline”, istakao je pomoćnik ministra Boris Pašalić.

On ističe da je prošle godine BiH izvela 12.000 tona smrznute maline i oko 120 tona svježe, dok je 2015. izvezeno oko 10 tona smrznute i oko 90 tona svježe maline.

Tokom dva dana sajma biće održana modna revija, takmičeje u pripremanu kolača od maline, izložba pasa i drugi događaji.

11. međunarodni sajma poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma „Dani maline“ biće završen koncertom grupe Regina sutra od 21.00 sat na gradskom trgu.

You must be logged in to post a comment Login