Otvorena izložba sjećanja na Hirošimu i Nagasaki

U Srebrenici je danas otvorena izložba posvećena atomskim bombama koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) otvorila je danas treću izložbu fotografija povodom obilježavanja 71 godine koje svjedoče o najvećoj katastrofi na svijetu koje je izazvalo nuklearno oružje.

“Ovdje danas nisam kao stručnjak iz JICE, ovdje sam kao član koji učestvuje u obilježavanju 71 godine od velike katastrofe koja je pogodila Japan. Lično osjećam odgovornost da prenesem iskustvo Japana kao jedine države koja je doživjela katastrofu atomskih bombi”, rekao je Hiroki Miyoshi, glavni savjetnik JICA u BiH.

Na otvaranju izložbe bili su studenti iz Japana, Univerzitet Chou koji u ovoj opštini borave nekoliko dana kao i učenici osnovne škole u Potočarima i Srebrenice.

“Zadovoljstvo mi je da pružimo podršku narodu Japana i podijelim njihovu patnju. Trebamo se sjetiti svih katastrofa i ratova u čitavom svijetu”, rekao je Nedeljko Mlađenović, načelnik Opštine Bratunac.

Bego Bektić, ispred Opštine Srebrenica, ispričao je svoja iskustva posjete Japanu i gradova na koje su bačene atomske bombe.

“Ovakvih izložbi potrebno je imati što češće jer je to najbolji način da mlađe generacije upoznamo šta se to dogodilu u Japanu te 1945. godine”, kaže on.

U sklopu izložbe prikazan je film “Mother’s Prayer” i održana origami radionica, a svi koji žele mogu potpisati peticiju protiv ukidanja atomskog nauružanja tokom trajanja izložbe.

Izložba će biti otvorena do 11. septemba u prostorijama Udruženja “Prijatelji Srebrenice”, svakim radnim danom od 8.00 do 18.00 časova.

Prva bomba bačena je 06.08.1945. godine na Hirošimu, a tri dana nakon toga, 09.08.1945. bačena je druga bomba na Nagasaki gdje je stradalo od 100 do 200 hiljada ljudi, uglavnom civila.

You must be logged in to post a comment Login