Otvorena farma pilića u Pusmulićima

Firma „Bios“ iz Visokog je otvorila farmu pilića u Pusmulićima nadomak Srebrenice. Firma radi već 10 godina, a prošle godine su odlučili da dio viška kapitala investiraju na područje opštine Srebrenica. Želja im je da pomognu razvoj ovog kraja, a, svakako, i da investiraju svoj kapital kako bi ostvarili pozitivne efekte i nastavili trend višegodišnjeg pozitivnog poslovanja. Firma trenutno zapošljava osam radnika.

Ova farma je izgrađena na nekoliko stotina kvadratnih metara, na dvije etaže. Trenutno tove 60 000 pilića. Osam mladih dobilo je priliku za posao, a nekima od njih, poput Hajrudina Avdića, ovo je i prvo zaposlenje.

“Ovo je moj prvi posao. Uslovi za rad su idealni i zadovoljan sam poslom koji radimo, uopšte nje teško,” kaže Hajrudin Avdić.

Alen Smajić prisutan je na farmi od same njene izgradnje. Srećan je što ima posao koji mu je blizu i što ima redovna primanja i mogućnost da prehrani svoju porodicu.

“Drago mi je što je ova farma baš ovdje otvorena, jer u ovom kraju niko nije bio zaposlen. Posao koji smo dobili, svima nama puno znači, jer u opštini Srebrenica inače nije bilo posla. Što je najbitnije, sada imamo redovna primanja i možemo da prehranimo svoje porodice,” kaže Alen Smajić.

Firma „Bios“ posluje sa firmom „Brovis“, članicom grupacije „Ovako“ koja se bavi peradarstvom – od proizvodnje matičnog jata do konačne prerade i vlastite logistike po pitanju plasmana vlastitih proizvoda.

“Mi se nalazimo u tom sistemu kao komercijalni kooperant od firme „Brovis“ iz grupacije „Ovako“. Kupujemo jednodnevno pile, kupujemo hranu, koristimo njihove stručne usluge i savjete o zdravstvenoj zaštiti. Po ugovoru, kompletnu količinu proizvedenih pilića prodajemo firmi „Brovis“ koja takođe vrši transport i dostavlja nam potrebni repromaterijal, a isto tako transportuje u povratu utovljene piliće,” kaže Nermin Kadrić vlasnik firme „Bios“.

U narednom periodu, planirano je proširenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta. Po riječima vlasnika firme, još 20 radnika će dobiti mogućnost da rade na ovoj farmi.

Prijatelji Srebrenice

You must be logged in to post a comment Login