Otvara se Robna kuća u Srebrenici

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: 3

Broj: 22

Mart 1980. godine

Otvara se Robna kuća u Srebrenici

Jedan od najznačajnih objekata ove godine koji će se otvoriti 11. marta, jeste Robna kuća UPI RO Srebrenica-OUR „Izbor“, čiji su radni ljudi učinili maksimalan napor da bi se ovaj značajni objekat otvorio na Dan oslobođenja Srebrenice. Robna kuča „Srebrenčanka“ ima površinu od 1.800 kvadratnih metara korisnog prostora. Investicija za građevinske radove iznosi 24 miliona dinara. Prema riječima direktora UPI RO Srebrenica Saliha Šehomerovića, u finansiranju i izgradnji ovog objekta učestvovali su: Fond Federacije za nedovoljno razvijena područja, Jugoslovenska-invest-banka poslovna jedinica Tuzla, PBS Osnovna banka Zvornik, „Radulaška“ Beograd i vlastito učešće. Za nabavku robe i potrebne zalihe uloženo je 10 miliona dinara, a izvođač radova je GRO „Radnik“.

U ovom značajnom trgovačkom objektu biće zaposleno 40 radnika, od kojih je 15 novih radnika. O značaju ovog objekta i njegovom otvaranju treba reći samo to da će on omogućiti sigurnije snabdijevanje stanovništva, te daleko veći izbor robe na jednom mjestu. Srebreničani, građani opštine i potrošači susjednih komuna imaće na raspolaganju niz asortimana robe koji su do skoro mogli da kupe samo u većim centrima. Otvaranjem robne kuće ukinuće se sve prodavnice koje su bile smještene u privatnim objektima, otvoriće se i novi salon namještaja, takođe će se otvoriti i servis za krojenje i obradu etisona tako će građani moći po svojoj želji opremiti svoje stanove.

U samom objektu nalaziće se šalter za kredite, a uvešće se mogućnost i poručivanja robe putem telefona. OUR „Izbor“ obezbijediće besplatnu isporuku svih kupljenih i naručenih stvari do kuće kupca. Srednjoročnim planom razvoja do 1985. godine planirano je da se otvore i izgrade nove prodavnice u Močevićima, Osmačama, Krušev Dolu, Visočniku, Osatu kao i jedan super market u Potočarima, i savremeno stovarište građevinskog materijala u Srebrenici.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Sadiku Salimoviću na ustupljenom materijalu iz privatne kolekcije. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Narodnoj biblioteci Srebrenica jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login