Otvara se prodavnica kućne radinosti u Srebrenici

„Delegatski list“ – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: I

Broj: 2

Mart 1979. godina

Otvara se prodavnica kućne radinosti u Srebrenici

Ideja Sekcije za društvenu aktivnost žena pri Opštinskoj konferenciji SSRN o otvaranju izložbe a potom i prodavnice predmeta ručne radinosti, naišla je na punu podršku građana i društveno-političkih faktora u komuni.

Za to ima i mnogo razloga. Srebrenička opština kao i mnoge druge u našoj zemlji odlikuju se, pored ostalog, i vrlo razvijenom kućnom radionošću.

Brojne i dosad skirvene rukotvorine naših žena ugledale su svjetlo dana na Sajmu kućne radinosti koji je održan u Gradačcu krajem prošle godine. Sa našeg područja, iz mjesnih zajednica: Osatica, Crvica, Sućeska, Luka, Sase i mjesta Srebrenice, izloženo je preko 170 radova.

„Srebrenički štand“ na Sajmu, kako smo obavješteni, privukao je izuzetnu pažnju organizatora i posjetilaca Sajma. Posebno je izraženo interesovanje za ćilime i ponjave sa šarama iz bogate narodne ornametike, tkana platna od pamuka, tkane i vezene torbe, čipkane i vezene stolne garniture, gobleni i drugi predmeti. Ovi se predmeti, prema ocjeni upućenih, upravo najviše traže na tržištu. Koristeći tu okolnost kao i činjenicu da je Srebrenica turističko mjesto, razvoj kućne radinosti i otvaranje prodavnice tih predmeta u Srebrenici, postaje neodložno. U to su se uvjerli neki predstavnici društveno-političkih organizacija i Skupštine opštine kao i 35 žena iz Srebrenice koje su posjetile Sajam u Gradačcu.

Ohrabruje činjenica, koju smo saznali, da je u cilju unapređenja kućne radionosti i njenog pretvaranja u privrednu aktivnost, pripremljen i Samoupravni sporazum o udruživanju sredstava na području sjeveroistočne Bosne na koji bi se način obezbjedila i najneophodnija sredstva za dalji razvoj i unapređenje kućne radionosti.

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Narodnoj biblioteci Srebrenica na ustupljenom materijalu iz Zavičajne zbirke. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Biblioteci jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login