Otkriveni ostaci još jedne rimske građevine u Skelanima

Na lokalitetu bivšeg zadružnog doma u Skelanima kod Srebrenice završena su jednomjesečna arheološka istraživanja, a osim ranije otkrivenih ostataka rimske građevine sa mozaicima, otkriveni su ostaci još jedne velike građevine sa ekskluzivnim i jedinstvenim mozaicima.

Direktor Arheološkog muzeja “Rimski municipijum” u Skelanima Svjetlana Marković izjavila je novinarima da će ovaj projekat biti završen do sredine oktobra, do kada je planirana konzervacija otkrivenih arheoloških ostataka iz Rimskog doba.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je iz Razvojnog programa 142.000 KM za ova istraživanja i stručnu konzervaciju ovog izuzetno vrijednog arheološkog nalazišta.

“Konzervacija otkrivenih ostataka rimske građevine i podnih mozaika obaviće sa na oko 900 metara kvadratnih prostora koji je prošle godine istražen i na oko 300 metara kvadratnih površine istražene u prethodnih mjesec dana”, rekla je Markovićeva.

Vođa ovog istraživanja, arheolog Ivana Grujić iz Muzeja “Hercegovina” iz Trebinja kaže da građevina, koja je ove godine otkrivena, potvrđuje da je na tom mjestu postojala važna javna ustanova i da je, najvjerovatnije, riječ o građevini za javnu upravu.

“Izgrađena je u vrijeme kada je municipijum bio ekonomski stabilan i jak. Ovo je u rimskom periodu bio jedan od najznačajnijih prostora na teritoriji sadašnje Republike Srpske, a tadašnje provincije Dalmacije”, rekla je Grujićeva.

Ona ističe da su Skelani bili posebno važni u rimskom periodu jer se na tim prostorima nalazio granični prelaz i upravni aparat istočno-drinske oblasti.

Profesor arheologije Ljubica Srdić iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa podsjetila je da je arheološki lokalitet u Skelanima proglašen kompleksom od izuzetnog značaja za Srpsku.

Kao nadzorni organ u ovom projektu istakla je da je Zavod, prema Zakonu o kulturnom nasljeđu, dužan da vodi brigu o tom lokaltitetu kroz nadzor nad iskopavanjima i aktivnosti koje se provode s ciljem zaštite arheoloških otkrića.

“Arheološki ostaci koji su otkriveni tokom dosadašnjih iskopavanja potvrđuju da se ovdje nalazio centar municiparnog grada, oko kojeg je bilo naselje. U periodu rimske vlasti, od prvog do četvrtog vijeka, ovdje imamo veliku koncentraciju objekata”, rekla je Srdićeva.

Član tima u ovom projektu Radomir Pavlović ocijenio je da su otkriveni arheološki ostaci iz rimskog doba veoma važni za ekonomski i turistički razvoj Srebrenice i skelanskog kraja.

“Cilj nam je da spojimo Rimski grad u Skelanima sa Andrićgradom, između kojih bi se nalazio nacionalni park, što bi bilo značajno za razvoj ovog kraja i cijele Srpske”, rekao je Pavlović.

Zaštitu i konzervaciju lokaliteta na kojem su obavljena iskopavanja u okviru druge faze projekta, vrše stručnjaci iz Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda.

Istraživanja na ovom lokalitetu počela su 2008. godine kada je municipijum otkriven.

Tokom prošlogodišnjih istraživanja, otkrivena je veća površina ostataka iz rimskog doba nego što se pretpostavljalo. Tada je sistematski istražena ranije otkrivena rimska vila, čiji su zidovi rekonstruisani i zaštićeni u visini do jednog metra.

Na tom lokalitetu pronađeni su podni mozaici na površini oko 100 metara kvadratnih.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login