Otežan saobraćaj u BiH, na nekim dionicama obustavljen saobraćaj

U toku je čišćenje odrona na lokalitetu Begov Han na magistralnom putu M-17 Žepče-Nemila. Vozila se povremeno propuštaju  naizmjenično, jednom trakom, uz kraće zastoje.

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose potpuno je obustavljen saobraćaj na magistralnim putevima Livno-Šuica-Kupres, Šuica-Tomislavgrad-Posušje i Priluka-Glamoč-Mlinište, kao i na regionalnim putevima Mokronoge-Ravno, Mihalji-Blidinje i Kupres-Šipovo. Sniježni nanosi otežavaju odvijanje saobraćaja i na magistralnom putu Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, gdje je za teretna vozila obustavljen saobraćaj. Teretna vozila sa prikolicom i šleperi ne mogu saobraćati na dionici magistralnog puta  M-19 Vlasenica-Han Pijesak (preko prevoja Han Pogled), kao i na dionici M-19.3 Sokolac-Rogatica. I dalje upozoravamo na sve dionice u višim planinskim predjelima, gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca.

Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju sve neophodne intervencije, ali snijeg koji i dalje pada, kao i mjestimično jak vjetar, otežavaju njihov rad. Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez veće potrebe, a ukoliko ipak putuju da voze maksimalno oprezno i da koriste zimsku opremu.

Na autoputu A1 na dionici Zenica-Kakanj ima ugaženog snijega na kolovozu, dok je kolovoz na dionici  A-1 Kakanj-Tarčin pretežno mokar. Na dionici A-1 Zvirovići-Bijača vozi se po pretežno suhom kolovozu.

Zbog sniježnih nanosa u prekidu je odvijanje saobraćaja na magistralnom putu Šćepan Polje-Plužine (područje Crne Gore), tako da je trenutno u prekidu saobraćanje na GP Hum-Šćepan Polje. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, stoji u saopštenju BIHAMK-a.

Regionalni put je prohodan, a saobraćaj se odvija otežano zbog mokrog i klizavog kolovoza, a mjestimično i zbog ugaženog snijega na kolovozu. Lokalni i nekategorisani putevi na području naše opštine su uglavnom neprohodni izuzev lokalnog puta Srebrenica-Sućeska koji je prohodan. U toku je čišćenje lokalnog puta za naselje Debelo brdo u Mjesnoj zajednici Orahovica u svrhu evakuacije bolesnog lica do Doma zdravlja u Srebrenici, saopštila je Služba civilne zaštite opštine Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login