Osnovci obilježili Međunarodni dan zaštite životne sredine

Osnovci iz škola Srebrenice, Bratunca i Skelana danas su bili gosti Kompaniji “Gross” PJ Srebrenica, Rudniku olova i cinka Sase koji su povodom Međunarodnog dan zaštite životne sredine, 5. juni, organizovali tradicionalno druženje sa osnovcima iz ove dvije opštine.

Ove godine po osmi put Rudnik olova i cinka Sase ugostio je oko 170 mališana iz Srebrenice, Skelana i Bratunca i za njih priredio zanimljiv edukativni i zabavni program, a sve troškove snosili su organizatori.

“Naša kompanija već osmu godinu obilježava tradicionalno ovaj dan po planu i programu edukacije i animacije mladih naraštaja u cilju buđenje svijesti za zaštitu životne sredine”, kaže Aleksandar Petrić, tehnički direktora Rudnika olova i cinka Sase.

Prema riječima Petrića, ova kompanija ima višegodišnje planove zaštita životne sredine koji se sastaji od dva dijela.

“Prvi je zaštita životne sredine i konceptualna rješenja problema koja postoje na samom rudniku i unapređenju tih rješenja, i drugi koncept jeste akcije koje sprovodimo na sporedim aktivnostima koje nisu u neposrednoj vezi sa rudnikom, a koje se odnose na poboljšanje životne sredine i zaštiti vodotokova sliva rijeke Drine”, ističe Petrović i dodaje da je registrovana i Fondaciju za zaštitu rijeke Drine i njenih pritoka sa ciljem očuvanje voda.

Ovogodišnji Međunarodni dan zaštite životne sredine posvećen je zagađenju vazduha, a domaćin manifestacije, kojom se obilježava ovaj dana na globalnom nivou, je Narodna Republika Kina.

Da je zagađenje vazduha ozbiljan problem i globalna kriza koja pogađa sve, pokazuje podatak da svake godine približno 7 miliona ljudi širom svijeta umre od posljedica zagađenja vazduha.

Osnovni cilj ovogodišnjeg Svjetskog dana životne sredine jeste podstaći vlade država širom svijeta, industriju, druge zajednice i pojedince da koriste obnovljive izvore energije i tehnologije, kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u gradovima i regijama širom svijeta.

Za učenike osnovnih škola organizovana je posjeta hidrocentrale u krugu rudnika kao pozitivnog ekološkog primjera, ekološki čas, kviz znanja o ekologiji i zajedničko druženje.

Na kraju druženja školama je poklonjen po jedan komplet za laboratorijske vježbe iz fizike i model ljudskog organizma iz biologije kao podrška nastavnim i didaktičkim sredstvima u radu.

Škole su dobili poziv da i naredne godine budu gosti ove kompanije i zajedno edukuju djecu o zaštiti prirode.

Galeriju fotografija pogledajte na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login