Osam načina kako seks utiče na vaš mozak

Ako znate na koje sve načine seks utječe na vaš mozak, možda će vam to dati i više poticaja da se češće ‘družite’ s partnerom.

Iako su potrebna daljnje istraživanja kako bi se otkrile sve blagodati seksa, Health piše šta je dosad poznato.

Seks je kao droga

Od njega se osjećamo dobro. Zato ga želimo, volimo i provodimo toliko vremena tražeći odgovarajuće partnere. Zadovoljstvo koje nam pruža većinom je povezano s otpuštanjem dopamina, neurotransmitera koji aktivira centar za nagrađivanje u mozgu.

Seks može djelovati kao antidepresiv

Istraživanje Sveučilišta iz Albanyja, iz 2002. godine pokazalo je da osobe koje se seksaju bez prezervativa imaju manje simptoma depresije od žena koje su koristile tu metodu zaštite. Naučnici su postavili hipotezu da različiti sastojci sjemena, uključujući estrogen i prostaglandin, imaju antidepresivno djelovanje. To je dobra vijest za sve koji su u dugoj, ozbiljnoj vezi, no oni koji nisu ne bi se trebali odreći prezervativa.

Seks vas može deprimirati

Oko 1/3 žena koje su učestvovale u istraživanju izjavilo je da povremeno osjeća tugu poslije seksa. Iako je moguće da se to događa kad žale što su se uopće upustile u odnos, naučnici nisu uspjeli u potpunosti objasniti ovu povezanost.

Seks ublažava bol

Nemojte izbjegavati seks kad vas boli glava. Istraživanja su pokazala da bi vam seks mogao smanjiti bolove. Naučnici smatraju da je to zbog učinka oksitocina, hormona koji pomaže u zbližavanju majke i dijeteta, te je poznato da djeluje kao analgetik.

Seks može ‘raščistiti’ vaše pamćenje

Riječ je o iznenadnom, kratkotrajnom gubitku pamćenja koje se ne može pripisati niti jednom neurološkom stanju. Poznato je da do ovog može doći nakon ‘žestokog’ seksa, ali i emocionalnog stresa, bolova, manjih ozlijeda glave, medicinskih zahvata i uskakanja u vrući ili hladnu vodu. Zaboravljivost može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a dok traje, osoba stvara pamćenje o najnovijim događajima. Na sreću, ne postoje nikakve trajne posljedice.

Seks bi mogao poboljšati vaše pamćenje

Naime jedno istraživanje iz 2010. godine, u kojem su uspoređeni štakori koji su imali pravo na samo jedan snošaj s onima koji su se kao maratonci seksali jednom dnevno tokom dvije sedmice, pokazalo je da je kod maratonaca rastao broj neurona u dijelu mozga povezanim s pamćenjem. Još jedno istraživanje na miševima je potkrijepilo prvotno istraživanje, a tek treba vidjeli ima li redoviti seks isti učinak na ljude.

Seks smiruje

Gore navedeno istraživanje pokazalo je da česti snošaj među štakorima uzrokuje manji stres. A to funkcionira i kod ljudi. Jedno istraživanje otkrilo je, naime, da ljudi koji su se upravo seksali bolje odgovaraju na stresne situacije, kao što je javni govor, od osoba koje se nisu seksale. Seks pomaže tako što snižava krvni tlak.

Od seksa ste pospaniji

Seks će prije uspavati muškarce nego žene, a naučnici misle da znaju i zbog čega. Dio mozga poznat kao prednji frontalni korteks se smiruje nakon ejakulacije. To, uz otpuštanje oksitocina i serotonina, može biti odgovorno za okretanje na drugu stranu i hrkanje, koje učestalo ulovi muškarce nakon seksa.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login